Joke zorgt voor Ieperse vertegenwoordiging in tv-quiz ‘1 jaar gratis’

Redactie KW

Vanaf donderdag 14 januari brengt Eén een kersvers seizoen van de legendarische quiz 1 jaar gratis. Ieperlinge Joke Busschaert is dit jaar een van de 16 kandidaten die wil strijden voor de hoofdprijs, het nettojaarloon van de meestverdienende deelnemer. Al ging het voor haar over veel meer dan de winst.

Komende week, en hopelijk weken, maken we tijdens ‘1 jaar gratis’ kennis met Joke Busschaert. De Ieperse kinesiste werkt momenteel in een groepspraktijk waar kinesitherapie, logopedie en psychotherapie samen worden aangeboden aan kinderen. Zelf heeft ze twee voetballende jongens in huis. Een grote quizfanaat is Joke niet, maar vorig jaar zwichtte ze toch voor ‘1 jaar gratis’ na de oproep van presentator Thomas Vanderveken. “Ik heb mij ingeschreven kort na de finale van vorig seizoen”, aldus Joke. “Toen ik het promofilmpje zag voor de inschrijvingen, dacht ik wel dat het iets kon worden. Vooral omdat niet alleen fervente quizzers, maar ook mensen met een mooi doel kans maken.”

“Ik ben niet iemand die de spotlights naar zich toe wil trekken”

Net dat laatste gaf de doorslag voor Joke. “Met mijn collega’s had ik al langer het idee om een fonds op te richten dat zorgt dat kinderen uit kwetsbare gezinnen ook psychotherapie kunnen krijgen. Dat idee speelde al langer in mijn hoofd, maar er was altijd wel iets waardoor ik niet vol van start kon gaan. ‘1 jaar gratis’ leek een mooi begin om eindelijk de handen in elkaar te slaan hiervoor.”

Toffe groep

Hoewel ze door haar nobel initiatief een mooie kandidatuur had ingezonden, kwam de selectie toch als een verrassing binnen. “Ik had totaal niet verwacht dat ik zou mogen deelnemen”, glimlacht ze. “Tot op dat moment was er ook geen sprake van stress, maar nadien begon die toch wat op te borrelen. Ik ben niet iemand die de spotlights naar zich toe wil trekken. Als de camera dan op je gericht staat en je beseft dat een pak mensen naar jou aan het kijken zijn, dan voel je toch wel de nodige druk.”

Gelukkig kon Joke rekenen op de andere kandidaten om haar te ondersteunen. “We vormden een hele toffe groep. Door corona beleefden we de opnames ook volledig als bubbel, wat onze band zeker versterkt heeft. We hadden graag allemaal samen de eerste aflevering gevolgd, maar dat is natuurlijk nu niet mogelijk.”

Hoe ging Joke nu precies te werk om de hoofdprijs binnen te halen? “Mijn initieel doel was vooral de eerste aflevering te overleven. Of dat gelukt is? Dat zul je zelf kunnen ontdekken volgende week. Je hoopt natuurlijk altijd op de eindprijs, maar ik hield er eigenlijk op geen enkel moment rekening mee. Mijn doel was vooral mijn project dat nu zeker en vast in de startblokken staat.” (LR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.