“Mag je dan aan niemand je paswoord geven?”: kinderen leren gevaren van internet kennen met game ‘Hackshield’

Met Hackshield leren kinderen de gevaren van internet herkennen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Mag je dan echt aan niemand je paswoord van je computer geven?” Een banale vraag die vooral in onze digitale tijden relevanter dan ooit is. Via een interactieve videogame ‘Hackshield’ leren kinderen in Menen tussen 8 en 12 de gevaren van het internet herkennen en vermijden.

Wachtwoorden, IP-adressen en digitale veiligheid. Het zijn termen die anno 2024 niet bij iedereen evenveel belletjes laten rinkelen, maar wel erg belangrijk zijn geworden. “Cybercriminaliteit is voor politiediensten een flinke brok geworden. Werken aan een veilige, online wereld is iets waar we allemaal aan kunnen bijdragen.”

Met leuke wedstrijd

Megane Coussaert, communicatieverantwoordelijke voor de politiezone Grensleie, pronkt met het gloednieuwe videospel ‘Hackshield’. “En werken aan die veiligheid? Daar beginnen we het best zo vroeg mogelijk aan. Hackshield is een game waarin kinderen tussen 8 en 12 jaar de strijd aanbinden met hackers. Natuurlijk doen ze dat niet in het echt, maar spelenderwijs worden ze zich wel bewust van alle gevaren waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Wat ze vandaag leren, zullen ze morgen onthouden. In samenwerking met alle gemeentes van de politiezone – Menen, Wevelgem en Ledegem – zullen de scholen worden aangesproken. Het is de bedoeling zoveel mogelijk leerlingen het spel te laten spelen en zo al op jonge leeftijd te sensibiliseren. We koppelen er ook een leuke wedstrijd aan. De leerlingen die de beste score neerzetten, kunnen op die manier een prijs winnen.”

Digitale preventie

Om het videospel te promoten, werd er zelfs werk gemaakt van een promofilm. Daarin gaan de leerlingen van Rekkemse basisschool Barthel op zoek naar hackers. Ook de burgemeesters Eddy Lust, Jan Seynhaeve en Bart Dochy spelen een rol in de film. De burgemeesters van Menen, Wevelgem en Ledegem onderstrepen zo het belang van digitale preventie. Ondertussen tekenden zeven scholen op het grondgebied al in op het concept. Eerder ging politiezone VLAS al aan de slag met een gelijkaardig concept.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier