De speeltijd voor Niels Destadsbader is nog niet voorbij

Niels is wel nog te zien als presentator van het tweede seizoen van The Masked Singer. (foto VTM)
Bert Vanden Berghe

Een verrassing in showbizzland vanmorgen: Niels Destadsbader keert terug naar de plek waar het voor hem allemaal begon, bij Eén.

Nu, een grote verrassing is het niet bepaald, want deze week werd met geen wóórd gerept over Niels bij de najaarspresentatie van VTM. Hoewel hij nog een tweede seizoen van The Masked Singer heeft ingeblikt (dat wellicht volgend voorjaar wordt uitgezonden, red.), stond er niets meer in de steigers voor Niels. Hij zou dit najaar méér te zien zijn bij Play 4, dan bij VTM waar hij één van dé schermgezichten was.

Ja, Niels heeft veel te danken aan VTM. Hij heeft er een waanzinnig parcours afgelegd en zijn deelname aan Liefde voor Muziek heeft zijn carrière een stevige boost gegeven. Hij was er graag nog langer gebleven, maar achter de schermen rommelde het al een tijdje. Het is niet ongewoon dat onderhandelingen over lonen en exclusiviteitscontracten tijd vragen, maar wel dat het openbaar wordt gegooid. In Dag Allemaal werd het afgedaan als Niels die ‘te veel eiste’ en bij De Morgen werd de dag nadien nog eens nagetrapt door zich neerbuigend uit te laten over de artiest. Niet netjes, want de twee voorgenoemde producten zitten bij hetzelfde mediahuis als VTM, zodat het heel hard aanvoelde als druk zetten.

“Nee, het is Niels nooit om het geld te doen geweest”

Niels liet het in elk geval niet aan zijn hart komen en concentreerde zich op wat hij al veel te lang niet meer had gedaan: op een podium gestaan. Want dát telt voor hem: de interactie met het publiek. Dat hij er voor betaald wordt is fijn. Dat hij er goed voor betaald wordt, vast nog beter. Maar het is nog nooit een drijfveer geweest, ook nu niet. Dat is ook al sinds jaar en dag de instelling bij hem en zijn entourage: als het morgen stopt, dan is het vooral fantastisch schoon geweest. En dan gaat zijn pint in zijn Deerlijks stamcafé even goed smaken.

Zijn terugkeer naar de VRT is dan ook een zet die eerder te maken heeft met een goed gevoel dan met geld. Het is geen toeval dat hij daar opnieuw Ricus Jansegers treft, de man die hem aan boord hielp bij VTM en daar een tijd geleden werd ontslagen.

Voor VTM is het een pijnlijke week, nadat ze op sociale media ook al de wind van voren kregen omdat hun slogan ‘kleurt je dag’ wel ironisch klinkt als je ziet hoeveel presentatoren en programma’s wit kleuren dit najaar. Op dat vlak is VRT toch een stuk representatiever en inclusiever. VTM gedraagt zich alsof Vlaanderen een strandbar is in Knokke, waar het altijd feest is en iedereen graag komt. Terwijl Vlaanderen qua diversiteit toch eerder lijkt op de kermis van Meulebeke. Het is er niet minder geestig en je komt mensen van alle leeftijden en verschillende afkomst tegen. Spoiler: met de vogelpik uit te zenden, sta je niet in één keer met uw voeten in de klei.

En Niels? Die treedt even graag op in een strandbar als op de kermis. Ook straks doet hij het niet met minder goesting. Want zijn ‘speeltijd’ zit er nog lang niet op.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.