Creatief koppel uit Ieper maakt docu ‘Zo herder, zo hond’

Kilien en Ben zijn allebei gepassioneerd door honden. (foto TOGH)
Redactie KW

Nadat hij in de eerste coronalockdown de documentaire ‘Oe Ist?’ maakte, had Ieperling Ben Pannekoucke de smaak te pakken en besloot hij om zich samen met zijn vriendin Kilien Natens aan een nieuwe reportage te werken. In ‘Zo herder, zo hond’ focust het koppel op de impact van de coronacrisis op de dierenasielen en wat je mag verwachten als je een hond adopteert.

Ben Pannecoucke (25) maakte samen met zijn kameraad Alexandro Yaramis in 2020 de documentaire ‘Oe Ist?’ waarbij de twee Ieperlingen aan hun stadsgenoten vroegen welke impact het virus op hen had. “Ik vond het leuk om mijn creativiteit in die reportages te steken en zo kreeg ik de smaak te pakken”, vertelt Ben. “Aangezien mijn vriendin Kilien journalistiek gestudeerd heeft in Antwerpen kwamen we op het idee om eens iets samen te maken.”

Het resultaat is de documentaire ‘Zo herder, zo hond’. “We zijn allebei gepassioneerd door honden”, vervolgt Ben. “Zij heeft thuis twee golden retrievers. Ik heb geen honden, maar ik ben wel een hondenmens. Tijdens de coronacrisis zagen we af en toe berichten op het nieuws dat er meer honden binnengebracht werden in het asiel, maar ook dat er meer honden geadopteerd werden. Met onze documentaire wilden we uitzoeken hoe de vork precies in de steel zat.”

“Het idee ontstond door corona, maar uiteindelijk heeft de reportage nog weinig met corona te maken omdat we geleidelijk afstapten van het oorspronkelijke idee. Uiteindelijk gaat de documentaire meer over wat moet je weten als je een hond adopteert. Hoe kan je je daarop voorbereiden?”

Coronaslachtoffers

In de documentaire komt er onder andere een baasje aan het woord dat veel problemen had met haar adoptiehond. “Ook hondentherapeuten merken al jaren dat honden in asielen steeds moeilijker te herplaatsen zijn”, vertelt Ben. “We spraken ook met André Lycke, voorzitter van dierenasiel Ganzeweide in Koksijde en lid van de adviesraad van de minister voor Dierenwelzijn. Hij beaamde dat sommige dieren wel degelijk coronaslachtoffers genoemd kunnen worden. In juni 2020 kregen ze dieren binnen die nog maar in januari geboren waren.”

Ben Pannekoucke (25) werkt als zelfstandig videoproducer. Met zijn bedrijfje Prente Media maakt hij vooral promotiefilmpjes. Zijn vriendin Kilien Natens (23) is freelance fotograaf en journalist en komt uit Haacht. “Hoewel we al meer dan zes jaar samen zijn, is dit de eerste keer dat we samen aan zo’n project werken. Door de taken mooi te verdelen, kwamen we verrassend vlot tot een prachtig eindresultaat, al zeg ik het zelf.”

“Een geslaagde samenwerking, voor herhaling vatbaar. Aangezien we van plan zijn om nog zulke projecten te doen in de toekomst kan deze documentaire ook een mooi visitekaartje zijn om later nieuwe projecten te pitchen bij productiehuizen. Het belangrijkste is echter dat we er allebei veel plezier aan beleefd hebben. Eind deze maand gaan we samenwonen in Gent. Deze documentaire samen maken was alvast een geslaagde generale repetitie.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier