Britse filmstudenten organiseren crowdfunding voor documentaire over Oostduinkerkse paardenvissers

De studenten volgen voor hun documentaire garnaalvisser Günther Lebleu.© MVO
De studenten volgen voor hun documentaire garnaalvisser Günther Lebleu.© MVO
Redactie KW

Ana Marija Ramic (21) geraakte gefascineerd door het eeuwenoude ambacht van de garnaalvisserij te paard toen ze drie jaar geleden de Belgische kust bezocht. Dat inspireerde haar om er een eindwerk van te maken, samen met een team laatstejaarscollega’s Filmproductie aan de Arts University van Bournemouth in het Verenigd Koninkrijk.

“Ik ben geboren in het prachtige Kroatië, maar mijn nieuwsgierigheid naar culturen en mensen dwong me om mijn horizon te verbreden”, vertelt Ana Marija. “Ik ben dikwijls verhuisd en heb geen vaste plek als ‘thuis’ of ‘nalatenschap’. Daarom heeft het voor mij iets heel fascinerends als het gaat om generatiepassages en het effect op de relaties die erdoor worden gevormd.”

“Dat trok dus mijn aandacht in dit bijzondere ambacht, dat misschien net op tijd voor het helemaal uitsterft door de Unesco werd opgenomen als immaterieel cultureel erfgoed. De verstedelijking van de kust laat geen ruimte voor een boerderij waar paarden kunnen worden ondergebracht en de garnalenpopulatie neemt af naarmate ze steeds meer plastic uit de zee vissen. Dit roept de vraag op: zullen de kinderen van paardenvisser Günther Lebleu de keuze hebben om deze erfenis voort te zetten?”

In het spoor van Günther Lebleu

Burgemeester Marc Vanden Bussche reageert heel positief. “Onze garnaalvissers te paard krijgen veel internationale aandacht. Alle projecten die onze vissers en hun authentieke en duurzame ambacht in de kijker zetten, moedigen wij uiteraard aan! Zéker als het studenten zijn.” Dat standpunt wordt bijgetreden door de Koninklijke Orde van de Paardevisser.

“Het plan is om de documentaire in twee weken tijd op te nemen”, vervolgt Ana Marija. “Daarbij zullen we paardenvisser Günther Vanbleu volgen, samen met zijn Brabantse trekpaarden Martha en Roosje. Een deel van de documentaire zullen we ‘observerend’ vastleggen, een type film dat de realiteit registreert zonder zich op te dringen. De omgeving is rijk aan fascinerende beelden, geluiden en texturen.”

‘Een grote eer’

“We zullen filmen met veel oog voor de details van de uitrusting, de visser, de paarden en de garnalen, …. We willen vooral de vaardigheid, het geduld en de relatie tussen Günther en zijn paarden belichten via een zeer visuele benadering. Zo laten we de vertrouwensband voor zichzelf spreken. Maar we zullen ook interviews opnemen om een waarheidsgetrouw en informatief portret te maken van de gemeenschap, de geschiedenis en het erfgoed van de garnaalvissers te paard.”

“De afgelopen acht maanden heeft de coronapandemie stokken in de wielen gestoken. Dat maakte het extra moeilijk en we weten nog niet precies wanneer we ter plekke zullen kunnen filmen. Maar we blijven plannen maken en het contact onderhouden met de garnaalvissersgemeenschap en hun supporters. Het zal voor ons een grote eer zijn om deze prachtige en unieke traditie vast te leggen en samen te werken met de gerespecteerde garnaalvissers! Het was oorspronkelijk onze bedoeling om in maart te filmen, maar we moeten nu afwachten tot de coronasituatie beter wordt en we op een veilige en verantwoorde manier kunnen starten.”

Oproep voor financiële steun

We hebben momenteel 77% van ons budget van 5.000 pond bij elkaar gekregen. Dit is wel het absolute minimum dat we nodig hebben om een kwalitatieve documentaire te maken. Alleen al het huren van het filmmateriaal slorpt de helft van het budget op. Daarnaast zijn er verzekeringen, reiskosten, … En we moeten ook een som opzij houden voor de distributie van de film.”

“Elk financieel ruggensteuntje helpt ons om de documentaire zo perfect mogelijk te maken en om er nog meer tijd in te steken! Er resten ons nog enkele dagen om het streefdoel te halen. Daarom doen we nog een laatste oproep aan iedereen die een steentje wil bijdragen aan deze documentaire over dit bijzondere Unesco-werelderfgoed.”

Dat kan via https://www.crowdfunder.co.uk/the-last-of-the-shrimp-fishermen-doc of op rekeningnummer BE75 7360 4551 1151 van Ana Marija Ramic.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.