Mathieu Devos waait even over van het hoge Finse noorden

Redactie KW

Tijdens de eindejaarsperiode vertoefde Mathieu Devos opnieuw enkele dagen in ons land. Mathieu verblijft al sinds halverwege dit jaar in Tampere, in Finland voor zijn studies en werk. Hij zal er waarschijnlijk nog vier jaar blijven.

Mathieu Devos kwam met de eindejaarsperiode even naar zijn ouderlijke thuis terug. (Foto Jan Stragier)

Mathieu is 25 jaar en de zoon van Stefan Devos en Marijke Joye. Mathieu heeft nog een zus Michèle. Het gezin woont in de Olympialaan. Mathieu is afgestudeerd als industrieel ingenieur aan de universiteit Gent, campus Kortrijk.

“In 2013 kon ik via Eramus in een uitwisselingsprogramma voor een jaar naar Tampere in Finland. Ik kon daar, vanop afstand, mijn masterthesis aan de universiteit in België afwerken.”

Mathieu maakte er kennis met enkele professoren van de universiteit in Tampere en deze deden hem een voorstel om na zijn studies terug te keren om te studeren en onderzoekswerk te verrichten. “Halfweg 2014 was het zo ver en trok ik Tampere om mijn doctoraatstudies af te werken en tegelijkertijd onderzoek te doen. Het is een engagement voor minstens vier jaar dat kan verlengd worden. Ik geef er les en assisteer ook de professoren.”

Rijk land

“Finland is in feite een Westers land, dat zich misschien wat wil afzetten tegen Rusland, maar dan wel op een eigenzinnige manier. Finland is geen lid van de NATO, maar er is wel een verplichte legerdienst van zes maanden”.

“Op die manier zijn de jongeren vanaf 18 jaar zogezegd al op kot.” Ze zijn heel vroeg weg bij hun ouders en moeten al vroeg zelf hun plan trekken. Finland heeft ook de euro, maar van het begin af aan hebben ze de kleine centjes van 1 en 2 cent geweigerd. Het is een vrij rijk land, zonder grote kloof tussen arm en rijk. Iedereen behoort er omzeggens tot de middenklasse”.

Grootwarenhuis

Mathieu woont er op een studio. ‘s Morgens en ‘s avonds kookt hij zelf zijn potje, maar ‘s middags kan hij eten op de universiteit. “De meeste producten van hier kan men daar ook aanschaffen, maar er is daar geen slagerij, geen bakkerij… Voor alle inkopen moet men naar een grootwarenhuis”.

“De Finnen zijn trouwens heel zelfredzaam. Ze bakken hun eigen brood en doen veel zelf thuis. Ik zelf mis er wel een goed biefstuk van de slager om de hoek en de Vlaamse frieten.”

Alcoholische dranken zijn er, zoals in de andere Scandinavische landen, zaak van de overheid. Alles wordt er gecontroleerd. “Dranken met een alcoholvolume van meer dan 4,7°, dus minder dan een pintje van bij ons, moet je kopen aan hoge prijzen in speciale winkels.”

Sauna’s

Op 4 januari vertrok Mathieu terug naar Tampere, naar het onderzoek aan de universiteit, naar het land van de 1.000 meren. Er zouden er volgens de laatste telling meer dan 188.000 zijn.

“Finnen zijn kampioenen in twee dingen. Het zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld en ze hebben ook de meeste sauna’s met 2 miljoen sauna’s op 6 miljoen inwoners. Het kan ook niet anders, want er is daar nog veel plaats om naast het huis een sauna bij te zetten. Het is ook het land van de ijshockey.”

Meestal heeft Mathieu het er erg druk met zijn onderzoek en papers. Als hij eens een momentje tijd heeft, brengt hij die door bij de internationale studentenclub.

(LDE – foto JS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare van vrijdag 9 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier