Marc Deprez op gemeenteraad Diksmuide boos wegens natuurbestemming kleiontginning

Redactie KW

In een ontwerp van een gewestelijk rup wordt voorgesteld om van de vroegere kleiontginningsgebieden in Stuivekenskerke natuurgebied te maken. Ook een deel dat de stad als bouwvrij agrarisch gebied wil nabestemmen. “Het kalf is intussen verdronken”, aldus een boze Marc Deprez (Idee2006).

Het gebied dat momenteel op het gewestplan ingekleurd staat als ‘ontginningsgebied met nabestemming natuurgebied’ wordt in het voorstel effectief herbestemd naar natuurgebied, net als het stuk dat als ontginningsgebied met nabestemming agrarisch gebied ingekleurd is. Er loopt een openbaar onderzoek tot 10 augustus. “De plenaire vergadering vond plaats op 9 januari 2012”, aldus Marc Deprez (Idee2006). “Grote afwezige was Stad Diksmuide. Met vergaande gevolgen want een ontginningsgebied met als nabestemming agrarisch gebied zou nu ook natuurgebied worden. Dit gaat over 30 hectaren vruchtbare landbouwgrond. Het schepencollege probeert de meubelen te redden door ongunstig advies te geven. Maar het kalf is inmiddels verdronken.”

“We blijven bij ons eerste standpunt, namelijk de herbestemming van het ontginningsgebied met nabestemming agrarisch gebied naar bouwvrij agrarisch gebied”, aldus schepen Eric De Keyser (SP.A-Open).” “De eerste 28 hectare die naar natuurgebied worden herbestemd zijn de kleiputten zelf”, merkt schepen Martin Obin (CD&V) op. “De overige 30 hectare, daarover is nu beslist om die naar natuur te herbestemmen en niet naar bouwvrij agrarisch gebied. Maar niks is verloren. Laat ons met de landbouworganisaties bezwaar indienen.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 29 juni 2012.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.