Luc Glorieux rijdt met unieke ‘oorlogsbus’ terugtocht Belgisch leger ’14-’18

Redactie KW

Vanaf augustus volgend jaar rijdt Luc Glorieux van Busworld in Rumbeke met een uniek beschilderde ‘accordeonbus’ langs steden en gemeenten waar de Belgische soldaten in ’14-’18 voorbijkwamen tijdens hun terugtocht.

Aan de buitenzijde brengt de ‘gelede bus’ de hele terugtocht van het Belgische leger van Luik tot aan de IJzer in kaart. Binnenin wordt de bus als een museum ingericht. Initiatiefnemer is Luc Glorieux van Busworld, de internationale vakbeurs voor car en bus.

De bus passeert via de zogenoemde ‘Via Belgica’ van Luik via Halen, Namen, Antwerpen, Charleroi richting West-Vlaanderen tot aan de IJzer in Diksmuide en Nieuwpoort.

De rol van Albert I

Met de bus zal Luc Glorieux ook promotie voeren voor een groots opgezette tentoonstelling in de stallen en de zolders van het kasteel van Rumbeke over de rol van koning Albert I. De tentoonstelling wordt de komende opgebouwd met een permanent en een wisselend gedeelte.

Voor Luc Glorieux is Albert I de meest vergeten held van de Eerste Wereldoorlog in ons land. Dat heeft zijn redenen, zegt hij in Krant van West-Vlaanderen. En hij wil met de tentoonstelling de rol van de koning toen in een correct daglicht plaatsen.

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.