Losgeld schip Pompeï zaterdagnamiddag betaald

Redactie KW

Er is voor de vrijlating van het baggerschip Pompei en haar tien bemanningsleden wel degelijk een losgeld betaald maar het juiste bedrag wordt niet bekendgemaakt. Dat heeft Jaak Raes, directeur van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken gezegd.

Het losgeld is rond 2 uur zaterdagmiddag gedropt vanuit een vliegtuig en de laatste piraten hebben het schip zondagochtend om 05.43 uur verlaten. Onmiddellijk nadien heeft de kapitein contact opgenomen met de eigenaars van het schip. In dat contact meldt kapitein Hendrik Toxopeus dat de laatste piraten het schip hebben verlaten, dat alle bemanningsleden aan boord zijn en dat het schip na een laatste veiligheidscontrole zal vertrekken.

De Pompei is nu op weg naar een veilige haven en wordt daarbij begeleid door een fregat van de Griekse marine, dat onder de vlag van Atalanta optreedt. Atalanta is de militaire operatie van de Europese Unie tegen piraterij. Het heeft de Belgische regering wel wat moeite gekost om de bescherming van Atalanta te krijgen. Daarom zijn er ook tien Belgische militairen naar de regio gestuurd. Die moesten de Pompei beschermen als Atalanta niet zou tussenkomen. Nu zullen ze het schip pas betreden wanneer het in de veilige haven is aangekomen.

De tien bemanningsleden, de Nederlandse kapitein, twee Belgen, drie Filipino’s en vier Kroaten, van de Pompei zullen vanuit die haven per vliegtuig naar hun families gebracht
worden.

De onderhandelingen over het losgeld zijn gevoerd door een tussenpersoon van de piraten ter plaatse en een onderhandelaar van de ondernemingen die eigenaar zijn van het schip. Die werd bijgestaan door leden van de Special Units (CGSU) van de federale politie. Zes leden van de federale gerechtelijke politie zullen nu ook het verdere onderzoek naar de kaping voeren, onder leiding van federaal procureur Johan Delmulle.

Bron: Belga

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.