Lo-Reninge wil vredesstad worden

Redactie KW

Lo-Reninge wil verbroederen met Noord-Ierse stad Carrickfergus en vanuit die verbroedering vredesklassen organiseren. Dat is voorgesteld op de gemeenteraad.

Tijdens de gemeenteraad van donderdagavond maakte burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) bekend dat Lo-Reninge een jumelage aangaat met de Noord-Ierse stad Carrickfergus. Het wordt geen vrijblijvende verbroedering, maar een die economische en maatschappelijke meerwaarde met zich meebrengt. Bedoeling is om vredesklassen te organiseren, een concept dat Carrickfergus al jarenlang gebruikt. Net als veel andere plaatsen in Noord-Ierland had en heeft de stad te lijden onder het aanslepende conflict tussen katholieken en protestanten aldaar.

Oorlog en vrede

Zoals de vredesklassen in Carrickfergus twee gemeenschappen met elkaar willen verzoenen, zo moeten ze middelbare scholieren uit Lo-Reninge en omgeving aan het denken zetten over oorlog en vrede, geweld, pesten en onverdraagzaamheid. En de stad ziet het groot. Op termijn wil Lo-Reninge het centrum van vredeseducatie worden, niet alleen in de regio, maar ook in Vlaanderen. In het najaar gaat een proefproject van start met een school uit de buurt.

(TVDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.