Lionel Dekeyser viert 25 jaar komiek-cabaretier

Redactie KW

Op zaterdag 4 oktober is Lionel Dekeyser te gast in Zomerloos. Hij viert er zijn zilveren jubileum als komiek-cabaretier.

Cabaratier Lionel Dekeyser was in een vorig leven coureur. Voor de koers vertelde hij in de lokalen waar hij en zijn makkers zich mochten omkleden, altijd moppen. Zodanig dat renners ernaar uit keken om in dezelfde kleedkamer als Lionel terecht te komen. Maar dat had in Oordegem in het Payottenland ooit een ongunstig neveneffect. De trofee Het Volk genoot groot aanzien bij de wielerliefhebbers. Er zouden 200 renners de start nemen. Maar 32 van hen kwamen acht minuten te laat aan de start; die mochten het wel vergeten. „Ik zat maar moppen te tappen en iedereen verloor de tijd uit het oog. Dat ik nadien op mijn donder kreeg laat zich raden”, legt Lionel het voorval uit.

Aan de lopende band

Maar van het wielrennen naar het vak van cabaretier is toch een grote stap ? „Het begon eigenlijk allemaal toen ik als jonge snaak in het Brugse bedrijf CBRT werkte. In dit bedrijf werden televisietoestellen gemaakt. De lopende band liep blijkbaar niet al te snel, want ik had tijd om moppen te tappen. Een vrouwelijke collega vertelde dat aan haar man. Die vroeg : vertel mij eens zo’n mop. Zij was ze allemaal vergeten. Maar wat hebben we gelachen, zei ze. De echtgenoot organiseerde een avond waar ik zou optreden”, vertelt Lionel. En die – bijna geïmproviseerde – avond werd een groot succes.

In 1983 trad Lionel dan voor het eerst op in zijn geboorteplaats, Zevekote. Het was – hoe kan het anders ?! – meester Haghebaert die Lionel lanceerde. Tijdens een voorstelling in het centrum trad de meester op en introduceerde hij Lionel met het liedje Esperanza. Lionel timmerde gestaag aan de weg; hij leerde veel en luisterde veel. Tot zijn grote voorbeelden rekent hij zeker Willy Lustenhouwer. Ook van Walter Baele leerde hij veel.

Na een carrière van 25 jaar mag het gezegd worden : Lionel Dekeyser heeft zijn plaats veroverd in het Vlaamse ontspanningsleven. Hoeveel artiesten slagen er bijvoorbeeld in om in volle seizoen twee avonden na elkaar voor een volle zaal te spelen in het casino van Middelkerke ? „Hoe dat komt ? Misschien wel omdat een van mijn sterke punten is dat ik er over waak om nooit platvloers over te komen. Maar ik zet mijn publiek wel graag op het verkeerde been. Dat wel. En dan heb ik er elke keer zelf ook heel veel plezier aan. De ervaring leerde mij ook dat een act met een typetje zeker niet langer dan 12 minuten mag duren.”

Zoals voor elke artiest is ook voor Lionel het applaus na een geslaagd nummer onbetaalbaar. „Onvoorstelbaar wat een invloed een meelevend publiek heeft bij een optreden”, stelt hij onomwonden. Op zaterdag 4 oktober zal dat applaus zonder twijfel hartverwarmend zijn voor Lionel Dekeyser. Voor de muzikale omlijsting zorgen Eddy Viaene en Hilvi en als gast is de poppenkoning Jean-Pierre Maeren van de partij. (Arnold Naert)

25 jaar Lionel Dekeyser op zaterdag 4 oktober in zaal Zomerloos : kaarten aan 15 euro aan de balie van Zomerloos, via 059 27 78 80 of 0472 35 75 63, e-mail : denglenne@hotmail.com.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 26 september 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.