Lijstermolen wordt gerestaureerd

Redactie KW

De Lijstermolen op de Rodeberg in Westouter wordt gerestaureerd. De houten standaardmolen, die rust op vier betonnen blokken, dateert uit 1805. De molen werd een halve eeuw geleden overgebracht van de Lijsterhoek in Beernem naar de Rodeberg op initiatief van toenmalig burgemeester van Westouter Emiel Hardeman.

Molens hebben in de geschiedenis van Heuvelland een belangrijke rol gespeeld. Het heuvelachtig landschap met zijn vele hoogtes – ideaal voor de windvang – is daar niet vreemd aan. Op een bepaald ogenblik telde Heuvelland meer dan 20 molens. Door economisch verval en door de Eerste Wereldoorlog verdwenen alle molens uit het landschap, tot de gemeente Westouter eind de jaren 50 de molen van Beernem kocht. Hij werd een toeristische attractie op de Rodeberg.

Nu is de molen aan een grondige renovatie en restauratie toe. Na overleg met de betrokken Vlaamse en provinciale diensten werd beslist om op korte termijn de nodige consolidatiewerken uit te voeren om verder verval van de molen te vermijden. De gemeente Heuvelland kan hiervoor rekenen op onderhoudspremies. Deze consolidatiewerken zullen al in dit najaar en het voorjaar van 2010 plaatsvinden. De werken omvatten het uithalen van de roeden (wieken) en de restauratie van het dak en het ‘luikapje’ en het herstel van de molenvoet. Daarna, in de periode 2012-2013, zal de totale molentechnische restauratie plaatsvinden. Al deze werken worden voor 80 % betoelaagd.

Het restauratiedossier omvat ook het plaatsen van een drietal infoborden en het aanbrengen van een trapleuning voor kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier