Lieven Bertels uit Heule is directeur van Sydney Festival in Australië

Redactie KW

Lieven Bertels uit Heule is sinds 1 oktober de nieuwe directeur van het Sydney Festival. “Voeg het Festival van Vlaanderen, Rock Werchter en De Zomer van Antwerpen samen, zie het wat grootser en voeg er de warmte van Australië bij”, probeert Lieven de impact van het Sydney Festival duidelijk te maken.

De Heulenaar met Hasseltse roots studeerde af als musicoloog in Leuven en startte zijn loopbaan als producer bij Klara. Hij werd daarna artistiek directeur in het Concertgebouw Brugge en is sinds zeven jaar artistiek coördinator van het Holland Festival. Nu werd hij ‘gevraagd’ om directeur te worden van het Sydney Festival, als eerste niet-Engelssprekende. “Je wordt natuurlijk niet zomaar gevraagd, je moet tonen dat je interesse hebt voor die job”, vertelt Lieven, wiens opdracht drie of vier jaar zal duren. “Maar ik was lang niet de enige buitenlander die interesse had. Het is dan toch een eer dat ik werd gekozen, een mooie uitdaging. Trouwens, veel Belgen bekleden topfuncties in de internationale muziekwereld. Denk maar aan Serge Dorny uit Wevelgem die de Opéra in Lyon leidt.”

Groot volksfeest

“Het Sydney Festival is hét feest van de zomer, weliswaar in januari. Iedereen is in vakantiestemming en het is zeker niet hoogdravend en moeilijk. Het duurt drie weken en moet ontspannend zijn, een mooie mix van stijlen. Sydney telt 4,2 miljoen inwoners, dat biedt potentieel. Tot 1 miljoen mensen nemen aan het festival deel en dat maakt het een van de grootste ter wereld. De eerste dag van de ticketverkoop moeten we de telefooncentrale van de nooddiensten, met 40 telefonisten, inschakelen. Op die ene dag worden gemakkelijk 60.000 kaartjes verkocht”, merkt Lieven op.

Do you speak Belgian?

Lieven werd goed onthaald in Australië. “Ze zien me niet als Belg of Vlaming, maar als Europeaan. Ik moet nog vaak uitleggen dat ik geen Belgian spreek. Brugge en Gent kennen ze dan weer wel. Een van de sponsors was onlangs nog eens overgevlogen naar België om in Hof van Cleve te gaan eten. Ze hebben dus wel een idee waar ik vandaan kom en appreciëren onze cultuur. Weet je dat ze daar trouwens een traditie hebben van onze Vlaamse spiegeltenten? Voor mij een leuke ontdekking. Ze heten zelfs the famous spiegeltent, maar geen Australiër die het kan uitspreken.”

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.