L&H: hof weigert deel van deskundigenverslag over KPMG

Redactie KW

De deskundigen-professoren die door het openbaar ministerie ingeroepen werden om technische bijstand te verlenen en een deskundigenverslag op te maken, gingen hun boekje te buiten. Het bedrijfsrevisorenkantoor KPMG krijgt van het hof echter geen gelijk in de procedureopmerking over partijdigheid.

Op een geïsoleerd incident na, “onkies en niet aangewezen”, meende het hof dat het deskundigenverslag onpartijdig is opgesteld. “De deskundigen moesten het openbaar ministerie inzicht geven in de
analyse van boekhoudtechnische procedés, onder meer advies verlenen of de jaarrekeningen LHSP conform de wetgeving opgesteld werden en of de omzet met de realiteit overeenstemde, te vroeg werd geboekt of niet geboekt had mogen worden”, luidt het.

Eén van de professoren werkt voor Ernst & Young, net een concurrent van KPMG. Die laatste meende dat de professor probeerde om E&Y in zijn verslag buiten schot te houden, maar het hof volgde die redenering niet. Toch overschreden de deskundigen hun opdracht.

Kamervoorzitter-onderzoeksrechter Heimans probeerde in 2003 nog hun opdracht te herformuleren binnen de wetgeving. “Een post-factum retroactieve aanpassing van de opdracht sinds 2001 uitgevoerd, kan niet”, aldus het hof. “De deskundigen zijn duidelijk op zoek gegaan naar strafrechtelijk beteugelbare feiten.” Het hof stelde een verboden delegatie van de rechterlijke bevoegdheid af. “Hun technische bevindingen en feitelijke vaststellingen kunnen verder in het onderzoek gebruikt worden, maar niet hun juridisch advies.”

(belga/jv)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanfa 18u00 en ook stipt om 22u00. Meer ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 24 september.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten