Leopold II door Stoeten Ostendenoare op zijn plaats gezet

Redactie KW

Het erg bekende maar ook vaak geplaagde Leopold II-monument aan de Drie Gapers op de Oostendse zeedijk kreeg een ‘nieuw’ infobordje mee van de actiegroep De Stoeten Ostendenoare.

De Stoeten ergert zich al langer aan de geschiedenisvervalsende uitleg op het officiële bordje van de stad. Daarom ook zaagden ze de hand af van de zwarte slaaf op het linker luik van de monumentale bronzen beeldengroep. Een directe verwijzing naar de gruwelijke manier waarmee met de zwarte plantagearbeiders werd omgegaan tijdens Leopolds bewind in zijn kroondomein Congo en onze latere kolonie. Later volgden nog acties van De Stoeten en vrij recent werd het officiële infobordje nog verwijderd.

Leopold II door Stoeten Ostendenoare op zijn plaats gezet
© ML

Nu is er de rechtzetting met o.a. volgende uitleg: Dit standbeeld is volledige geschiedenisvervalsing: Leopold II bevrijdde niet de Congolezen van de slavernij onder de Arabieren. Integendeel, hij gebruikte de Congolezen als slaven om te werken op de koffie en rubberplantages. Niet alleen vond daar een echte genocide plaats maar de slaven die niet hard genoeg werkten werden de handen afgehakt.

De stad bij monde van burgemeester Vande Lanotte beloofde alvast om een correcte tekst aan te brengen die een objectiever beeld van de koning moet geven, zowel over zijn weldaden voor Oostende als over zijn Afrikaanse politiek.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.