Leiedichter Yves De Bosscher moet water dichter bij mensen brengen

Redactie KW

Tijdens The Big Jump in Kortrijk is Harelbekenaar Yves De Bosscher aangesteld als Leiedichter. “Met poëzie willen we het water dichter bij de mensen brengen”, klonk het. Tijdens The Big Jump springen in heel Europa duizenden mensen in het water om te tonen dat ze wakker liggen van proper water.

Zondag rond 15 uur sprongen enkele tientallen mensen in het kanaal Bossuit-Kortrijk, op de plaats waar de waterloop in de Leie uitmondt. Ook Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) had graag de sprong gemaakt, maar door regeringsonderhandelingen moest ze verstek laten gaan. Kortrijks schepen van Leefmilieu en Sport Stefaan Bral (CD&V) dook wel in het water. “Vroeger was de Leie een rivier waar je naar hartenlust in kon zwemmen”, zegt Bral. “Door sterke vervuiling is dat helaas niet meer mogelijk, maar in de toekomst moet dat opnieuw kunnen.”

De schepen maakte van de gelegenheid gebruik om Leiedichter Yves De Bosscher voor te stellen. “Het Leiedichterschap kwam er op initiatief van natuur.koepel Zuid-West-Vlaanderen, met de bedoeling het rivierherstelproject Leie op een alternatieve manier onder de aandacht te brengen”, aldus Yves De Bosscher. “Zolang het project loopt, gaan we poëtische initiatieven op poten zetten.” Het project Rivierherstel Leie moet het gebied van de Leie tussen Wervik en Deinze opwaarderen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier