LDD wil uitgaan van eigen sterkte voor stembusslag 2014

Redactie KW

De top van de partij kwam dinsdag in Brussel samen om de violen te stemmen.

Het ziet er naar uit dat LDD op eigen kracht zal deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei 2014. Volgens voorzitter Jean-Marie Dedecker komen er lijsten in alle Vlaamse provincies, maar moet er nog verder worden onderzocht ‘wat de beste mogelijkheden zijn en wie de lijsttrekkers zullen zijn’. Er blijven echter nog veel vraagtekens over de precieze plannen van de partij. En hoewel de partij graag op eigen kracht wil deelnemen aan de verkiezingen, wil Dedecker samenwerking met andere partijen niet helemaal uitsluiten. Er blijft een ‘uitgestoken hand’.

Onder de kiesdrempel

In de peilingen zit de partij al een tijd ruim onder de kiesdrempel. Bij de laatste peiling van de VRT en De Standaard stond er 1,3 procent op de teller. Toch wil de partij de strijdbijl niet begraven. Voorzitter Jean-Marie Dedecker voelt zich gesterkt door een eigen peiling in West-Vlaanderen waaruit is gebleken dat de partij in West-Vlaanderen 6,1 procent (en dus een zetel) zou halen. Binnen de partij is nu afgesproken dat er ook voor de andere provincies wordt gekeken in hoeverre LDD overlevingskansen heeft en hoe dat best wordt aangepakt.

Geen Europese lijst

De partij start ook met de samenstelling van de lijsten. Het was al duidelijk dat de partij geen Europese lijst zou indienen. Wie de Vlaamse en federale lijsten zal trekken, is nog grotendeels onduidelijk.

De kans is wel groot dat Dedecker zelf de West-Vlaamse lijst voor de Vlaamse verkiezingen zal trekken en wellicht ook onder de naam ‘Lijst Dedecker’. Zijn keuze voor de Vlaamse lijst in plaats van de Kamerlijst is mogelijk ingegeven door de lagere kiesdrempel. Waar Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck dan zou belanden, zou nog niet zeker zijn. Een andere quasi-zekerheid is dat Peter Reekmans de lijst in Vlaams-Brabant zal aanvoeren. Hij gelooft alvast dat de partij moet overleven. “Als is het met één verkozene”, luidt het.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.