Landbouwers vrezen voor strengere bemestingsnormen

Redactie KW

Vooral in het Ijzerbekken en de Leie zit teveel nitraat in het water, en daar moeten landbouwers extra inspanningen leveren om de normen niet te overschrijden.

Er zit teveel nitraat in ons oppervlaktewater. Volgens een Europese richtlijn moest dat 10 jaar geleden al onder de 50 milligram per liter liggen, maar op veel plaatsen haalt Vlaanderen die norm nog altijd niet.

Gebieden als Ijzerbekken en het Leiebekken scoren slecht, daar moeten land- en tuinbouwers vanaf 1 januari 2012 aan strengere normen voldoen. Voor groenten en aardappelen bijvoorbeeld mag daar voortaan maar 85 kilo nitraat meer gemeten worden per hectare. In de niet focusgebieden is dat 90.

Vooral prei, spinazie, boontjes en bloemkolen vormen een probleem. Prei bijvoorbeeld wordt nog bijgemest een maand voor de oogst.

Toch zullen boeren voortaan anders moeten bemesten. Wie de norm overschrijdt wordt begeleid door de Mestbank. In 2018 mag de norm van 50 milligram nitraat per liter nog slechts in 15 procent van de meetpunten overschreden worden.

(ND / MD)

Meer vanavond, in het nieuws van Focus en WTV, vanaf 18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier