Landbouwers in Waregem getroffen door brand bij chemisch bedrijf Matco

Redactie KW

Landbouwgronden in de directe omgeving van het bedrijf Matco zijn aangetast door afvalwater. Woensdagavond woedde een felle brand bij het chemische bedrijf. Weggespoelde producten zijn deels in de nabijgelegen Gaverbeek terechtgekomen.

“Tijdens de brand zijn er vloeistoffen in de Gaverbeek beland“, zo meldt het stadsbestuur. De beek werd na de brand ingedamd ter hoogte van het bedrijf tot aan de Goelevenweg en wordt door gespecialiseerde firma’s leeggetrokken om het water te kunnen zuiveren. De verdere loop van de beek raakte echter ook vervuild.

Eigenaars van dieren wordt aangeraden om de dieren voorlopig niet te laten grazen aan de oevers van de beek. Waar de rook neergekomen is, kan er ook roet liggen. Bewoners worden aangeraden om regenwater voorlopig alleen voor sanitair te gebruiken en om groenten uit de tuin heel goed af te spoelen voor gebruik.

Natuurramp

“Dit is een natuurramp”, zegt Frans Ducatteeuw. Zijn zoon Wouter is landbouwer en bezit landbouwgronden die in de omgeving van de gebouwen van Matco liggen. “We hebben geluk gehad met de wind, want de rook is niet tot bij zijn maïs geraakt.”

“De landbouwers aan de andere kant hebben minder geluk: die gronden zullen gesaneerd moeten worden. De burgemeester zegt dat de rook en het witte afvalwater onschadelijk zijn. Daar geloof ik niks van”, zegt de Nieuwenhovenaar.

Het noodnummer is niet meer actief. Wie vragen heeft, kan mailen naar info@waregem.be.

(PN/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier