Landbouwers in Stuivenkenskerke niet blij met uitbreiding Viconiakleiputten

Redactie KW

Het natuurreservaat de Viconiakleiputten vlakbij Stuivenkenskerke in Diksmuide zal wellicht met zo’n 30 hectare uitbreiden. Landbouwers in de buurt verliezen daardoor een deel van hun landbouwgrond. Ze krijgen er wel een vergoeding voor in de plaats maar toch zijn ze het niet eens met het plan. Ook de burgemeester is tegen de uitbreiding van het natuurreservaat maar dat is wel niet het standpunt van het hele schepencollege.

De Viconiakleiputten vormen samen met het Blankaartreservaat een belangrijk natuurgebied in en rond Diksmuide. Het is een broedplaats voor riet- en moerasvogels en op de vijvers dobberen eenden en zwanen. Hoe groter een reservaat, hoe meer bio-diversiteit. Daarom wil Vlaanderen meer natuurgebied en dat kan best door uitbreiding van bestaande reservaten. Als de minister tekent komt er in Diksmuide 30 hectare bij. De landbouwers verliezen dan hun landbouwgrond die dan wellicht gras- en hooiland wordt.

Onenigheid binnen schepencollege

Politiek ligt het thema gevoelig in deze uitgesproken landbouwregio. Marc Deprez, zelf landbouwer en oppositieraadslid in Diksmuide verzet zich krachtig. Ook de burgemeester is tegen de uitbreiding, maar niet iedereen binnen het schepencollege is het daarmee eens.

Ook de provincieraad sprak zich al uit tegen de uitbreiding van het natuurgebied.

(KV)

Landbouwers in Stuivenkenskerke niet blij met uitbreiding Viconiakleiputten

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.