Kunstmuur maskeert bouwwerken in Kortrijk

Redactie KW

Bezoekers, horeca, aannemers en politici sloegen de handen in elkaar voor een creatief project op de Vlasmarkt in Kortrijk. Een kunstmuur werd opgetrokken om de sfeer op het plein gedurende de bouwwerken te waarborgen. Dit levert een uniek zicht op, met een Kortrijks tintje, en versterkt de status van de Vlasmarkt als creatief broeinest.

Op de Vlasmarkt zijn de werken voor een appartementsgebouw met handelsruimte aan de gang. Aangezien het zicht op een werf niet aangenaam is voor de bezoekers van een horecaplein, kwam een voorstel vanuit de caféuitbaters van Gainsbar en Ziggy, samen met enkele jongeren, gemeenteraadslid Bert Herrewyn en schepen Wout Maddens. Het idee was om een muur met een sterk beeld op te trekken voor de bouwwerf. Op die manier wordt een uniek zicht gerealiseerd en versterkt dit het karakter van het plein als creatief broeinest.

Kortrijks tintje

Het idee voor het ontwerp werd aangereikt door Bruno Tytgat en Hein Devos, frequente bezoekers van de Vlasmarkt en creatieve duizendpoten. Het beeld van de muur komt uit scenes van de film ‘Rear window’ van Alfred Hitchcock (Paramount Pictures, 1954). Artiest Jeff Desom monteerde destijds verschillende scenes uit die film tot een totaalbeeld. Om de muur een Kortrijks tintje mee te geven, voegde Bruno Tytgat er enkele herkenbare stadsbeelden aan toe: de St-Maartenskerk, het beeld van het officiële wapenschild, de ingang van het Begijnhofpark en de grote witte bloempot.

(BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.