Kunstige elektriciteitskasten in Wevelgem dankzij Surprieze

De kasten in de Guido Gezellestraat kunnen alvast een opknapbeurt gebruiken. © gf
Stefaan Lernout

Elektriciteitskasten zijn grijze objecten, waarschijnlijk maakt men ze zo onopvallend zodat ze haast niet opgemerkt worden. Helaas worden ze er met de jaren nog lelijker op en geven ze het straatbeeld een troosteloze aanblik. De gemeente Wevelgem nodigt daarom lokale kunstenaars uit om enkele elektriciteitskasten te pimpen.

Waren het de kleurrijk beschilderde kasten aan de Sint-Hilariuskerk die het gemeentebestuur op het idee brachten? Of gelijkaardige initiatieven in andere Vlaamse gemeenten. Wat er ook van zij, met ‘Surprieze’ wil Wevelgem van de grijze kastjes het uithangbord van de straat maken. “We willen lokale (amateur) kunstenaars de kans geven om hun talent te gebruiken om enkele elektriciteitskasten te pimpen”, zegt schepen van kunstenbeleid Kevin Defieuw (CD&V).

“Iedereen met creatief talent, die in groot-Wevelgem woont, mag een voorstel indienen. Grafische vormgevers, fotografen, schilders, tekenaars, dichters,… Elk leuk concept dat in de publieke ruimte past, is welkom. Het ontwerp moeten we digitaal kunnen omzetten zodat we er een sticker van kunnen maken.”

Tot 10 januari 2020 kunnen inwoners hun voorstel indienen. Er wordt een ervaren jury samengesteld die uit de ontwerpen kiest. Die selectie gebeurt in januari, de concepten worden uitgewerkt in februari tot april, in mei en juni worden de stickers aangebracht op de kasten. Dat gaat gepaard met een openingsevent en op de gemeentelijke website komen de verschillende werken van de kunstenaars.

Er werden vijftien kasten, verspreid over de drie deelgemeenten, uitgekozen voor het project Suprieze. (SLW)

Wie wil deelnemen kan meer info vinden opwww.wevelgem.be/surprieze

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier