Kunstenaar Wim Delvoye heeft beschermd kasteel gekocht

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik heeft een beschermd kasteel gekocht in het Waals-Brabantse Gembloux.
Redactie KW

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik heeft een beschermd kasteel gekocht in het Waals-Brabantse Gembloux. Het gaat om het kasteel van Corroy-le-Chateau, een middeleeuws bouwwerk dat meer dan 700 jaar oud is. De kunstenaar wil er een museum voor hedendaagse kunst maken.

Wim Delvoye heeft enorm veel respect voor oude meesterwerken. Een tijd geleden liet hij zijn oog vallen op dit middeleeuws kasteel in Wallonië. Corroy-Le-chateau werd in 1270 gebouwd en was tot nu toe in handen van de erfgenamen van de markies van Trazegnies. Door een familiale ruzie werd het openbaar verkocht.

“De prijs was 3,3 miljoen euro. Dat is eigenlijk niet veel voor een prachtvoorbeeld van militaire architectuur uit de 13de eeuw. En die nog nooit uit familiehanden is gegaan. 5.000 vierkante meter, de bouwwaarde is wel tien keer zoveel, het is eigenlijk niet te schatten”, zegt Wim Delvoye.

Delvoye kocht eerder al een beschermd kasteel in het Gentse om er een museum voor hedendaagse kunst in onder te brengen. Maar hij werd naar eigen zeggen, teveel gehinderd door de administratie. Hij hoopt dat Wallonië wat inschikkelijker is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.