Kristien Dieltiens en Jan Vantoortelboom winnen de provinciale prijs letterkunde

Redactie KW

Kristien Dieltiens en Jan Vanoortelboom hebben de prijs letterkunde van de provincie ontvangen. De prijs is dit jaar voor proza en is bedoeld om de West-Vlaamse literatuur te promoten. Kristien Dieltiens won met haar roman “Kelderkind” en Jan Vantoortelboom werd gelauwerd voor zijn debuut met “De verzonken jongen”.

De prijsuitreiking vond plaats in de bibliotheek van Zonnebeke. Jan Vantoortelboom viel met zijn debuutroman “De verzonken jongen” meteen in de prijzen. Het is een familiedrama met Elverdinge, als achtergrond. “Toen ik met het boek bezig was, heb ik dat nooit verwacht,” zei hij achteraf.

Gevestigde waarde

Naast een nieuw talent bekroonde de jury ook een gevestigde waarde. “Kelderkind” is het 50ste boek van Kristien Dieltiens. Het gaat om een eigen versie van het echt gebeurde Kasper Hauser verhaal. “Het is een jongen die op 3-jarige leeftijd in een kelder wordt opgesloten. Als hij eindelijk wordt bevrijd, is hij wereldvreemd en idioot.”

De jury heeft ook nog vier premies toegekend aan West-Vlaamse auteurs. Er waren in totaal 55 inzendingen voor de provinciale letterkundeprijs. Volgend jaar is de categorie kinder- en jeugdliteratuur aan de beurt voor de West-Vlaamse Literatuurprijs.

(BS/BV)

Kristien Dieltiens en Jan Vantoortelboom winnen de provinciale prijs letterkunde

Bekijk hier de reportage

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.