Krant van West-Vlaanderen keert vier weken lang terug naar legendarische zomers

Jean Pierre Terryn

Krant van West-Vlaanderen gaat in de reeks ‘De Zomer van…’ vier weken lang terug naar legendarische vakantiemaanden.

De reeks schiet deze week uit de startblokken met herinneringen aan de zomer van 1976. Dat jaar zijn we al in mei en juni verwend door de zon, maar vanaf 21 juni staat er geen maat meer op. “De hitte blijft ontembaar”, bloklettert het Brugsch Handelsblad op vrijdag 9 juli. Het land kampt met een groot watertekort.

De uitvaartdienst van Giovanni in de kerk van Rumbeke. Foto Eric Dupont
De uitvaartdienst van Giovanni in de kerk van Rumbeke. Foto Eric Dupont

Toenmalig West-Vlaams provinciegouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle dringt aan op waterbesparing. De avonden brengen de mensen buiten op de stoep door. Bouwvakkers leggen tegen de middag het werk stil. Op de stellingen is het in de namiddag niet meer uit te houden. Brouwerijen, frisdrankproducenten en roomijsfabrikanten maken overuren. Wat een tijd! Toen eindelijk de eerste regen van betekenis viel, stonden veel mensen buiten in de regen te dansen van blijdschap.

Jempi en de kleine Giovanni. GF
Jempi en de kleine Giovanni. GF

Een grote tragedie werpt echter een schaduw over de zomer. Vijf jaar na de bruuske dood van zijn papa, de populaire jonge wielergod Jempi Monseré vindt zijn zevenjarig zoontje Giovanni in Rumbeke de dood onder wielen van een auto. De dag dat de ‘kleine Monseré’ stierf, stokte het leven.

Foto Eric Dupont
Foto Eric Dupont

Krant van West-Vlaanderen, alle edities op vrijdagen 8 en 15 juli, 5 en 12 augustus. Na 1976 komen vervolgens ook nog de zomers van 1986, 1996 en 2006 aan bod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier