Kraantjeswater duurder : oppositie onthoudt zich

Redactie KW

De gemeenteraad van Ieper keurde maandagavond de nieuwe tarieven goed van de Regie Stedelijke Waterdienst. Daardoor wordt het water voor de gewone burger meer dan 5 % duurder. SP.A onthield zich bij de stemming, omdat de prijsverhoging enkel geldt voor de particulieren en niet voor grootverbruikers.

Dat de Ieperse waterdienst zijn prijzen optrekt, is op zich geen nieuws. Het is al sinds enige tijd gebruikelijk dat de RSW haar tarieven afstemt op deze van de VMW, zodat elke groot-Ieperling evenveel betaalt voor zijn water. En aangezien bij de VMW het water effectief duurder wordt vanaf 1 april, zal ook nu de RSW weer volgen. Schepen Jef Verschoore (CD&V) stelde in zijn toelichting dat het om een prijsverhoging van 5 % gaat, maar Kjell Declercq (SP.A) was het daar niet mee eens : „De vaste vergoeding stijgt van 41 naar 44,02 euro, dat is plus 7,36 %. En de prijs voor het basisverbruik (basisprijs zonder gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsbijdrage) stijgt van 1,75 euro per kubieke meter naar 1,90 euro, dat is plus 8,55 %”.
Maar wat de SP.A het meeste stoort, is dat de prijsstijging enkel geldt voor laagverbruikers (minder dan 3.000 kubieke meter per jaar) en niet voor de grootverbruikers. „Landbouw en industrie blijven dus buiten schot en dit is niet eerlijk. Prijzen kunnen stijgen om de kosten te volgen, maar dan zegt het gezond verstand toch dat dit voor alle verbruikers moet gelden”.
Om die reden onthield de SP.A zich dus bij de stemming, net als het Vlaams Belang en Open VLD. Onafhankelijk raadslid Ann Bonte stemde, zoals ze trouwens de hele avond deed, mee met de meerderheid.
(JRE)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks nieuws West) van vrijdag 10 april 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.