Kortrijkse oppositie wil geen blanco cheque voor Biënnale Interieur

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad maandagavond kwam er heel wat kritiek op de subsidie van 600.000 euro die het stadsbestuur over de komende vier jaar wil toekennen aan de Biënnale Interieur. De oppositie vindt dat het stadsbestuur een blanco cheque tekent. SP.A vroeg en kreeg een aanpassing van het punt zodat de gemeenteraad meer controle heeft over wat er met het geld gebeurt.

De oppositiepartijen hadden vooral kritiek omdat de meerderheid al maanden met de knip op de beurs zit en nu een grote som geld uitgeeft zonder dat je weet waar het naartoe gaat. “Er is geen geld voor de woonpremies of voor een verhoging van de dotatie voor politie of de OCMW-betoelaging”, aldus Philippe De Coene (SP.A). “De stad tekent een blanco cheque, ook voor de volgende legislatuur. De tegenprestatie van Interieur echter staat niet duidelijk omschreven.” Hij vroeg daarom om een amendement aan het punt toe te voegen. Dat bepaalt dat het geld pas ter beschikking komt als de inhoud van het programma door de gemeenteraad wordt goedgekeurd.

Maarten Seynaeve (VB) vond dat de subsidie werd toegekend à la tête du client en dat er een beter kader voor subsidies moet komen. Bart Caron (Groen) had het over een beleid van twee maten en twee gewichten en maakte daarbij de vergelijking met Buda Kunstencentrum.

Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) ging akkoord met het amendement van de SP.A en hield een vurig pleidooi voor Interieur. “Dit is een unieke kans voor een stadsfestival die we niet mogen laten voorbij gaan.” De gewijzigde tekst werd goedgekeurd, enkel Vlaams Belang en onafhankelijk raadslid Eric Flo stemden tegen.

(MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.