Kortrijk vroeger en nu: het Volksplein

Het Volksplein had oorspronkelijk vijf parallelle bomenrijen. In 2006 werd het opnieuw aangelegd, met onder meer een petanqueveld, verhard terras en zitbanken. (Foto's Beeldbank Kortrijk)
Redactie KW

Het huidige Volksplein, in de volksmond de Vogelmarkt, werd aangelegd in 1905 en kreeg als naam de Jozef Woutersplaats. De oudste huizen dateren van 1909, toen het plein ook de naam Volksplaats kreeg.

Het Volksplein loopt van de Vooruitgangstraat naar de Sint-Rochuslaan. Het plein dat midden de toen nieuwe Sint-Rochuswijk ligt, was ooit een mooi lineair plein met vijf parallelle bomenrijen. In 1945 werd een devotiekapel gewijd aan Maria gebouwd. Van 1945 tot 1957 werden op het plein acht noodwoningen gebouwd.

In 1963 kreeg het plein een geprefabriceerd kaartershuisje van Houtwerken De Coene. In 1968 werd de Klakkaarsbeek, die tussen het Volksplein en Sint-Rochuskerk in lag, gedempt. De Volksplaats werd in 1969 het Volksplein. Het plein ligt in een dichtbevolkte buurt waar gezinnen en studenten samen leven. In de loop der jaren ruimden de bomen plaats voor parkeerruimte en daalde de kwaliteit van de openbare ruimte geleidelijk.

Kortrijk vroeger en nu: het Volksplein
© JVGK

In 2006 kwam daar verandering in toen het plein werd heraangelegd. De stad Kortrijk hield rekening met de gemengde doelgroep en koos voor meer ruimte voor voetgangers en fietsers en een fikse opwaardering van het aanwezige groene karakter. De aanwezige majestueuze bomen werden in het nieuwe landschap geïntegreerd. Er werd plaats gecreëerd voor groene parkzone met bijhorende sociale functies zoals een petanqueveld, verhard terras en zitbanken op maat van de buurt. Het project, dat bijna 1,5 miljoen euro kostte, betekende een grote bijdrage tot heropleving van de omgeving.