Kortrijk vroeger en nu: het Schouwburgplein

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Schouwburgplein bevindt zich in de historische binnenstad van Kortrijk. Het plein ontstond na het slopen van de Grote Lakenhalle, die zwaar beschadigd was na bombardementen in 1944.

Het rechthoekig plein ligt tussen de Hazelaarstraat, Havermarkt en de Doorniksestraat. Het heeft een oppervlakte van 5.060 vierkante meter. Aan de noordkant van het Schouwburgplein lag de Schouwburgstraat. Deze 15 meter brede straat werd in 1903 getrokken om toegang te verlenen tot de geplande stadsschouwburg die gebouwd werd in 1923.

In 1904 werden hiervoor enkele huizen in de Hazelaarstraat onteigend om gesloopt te worden. Aanvankelijk heette deze straat Kunststraat. Aan de zuidkant van Schouwburgplein lag de Grote Hallenstraat, de latere Burgemeester Reynaertstraat.

Kortrijk vroeger en nu: het Schouwburgplein

Tot 1944 stonden de Grote Hallen op het plein. Ze werden tijdens de oorlog zwaar gebombardeerd. Het puin werd opgeruimd in 1951 en 1960. In 1954 en 1962 werd er een parkeerplein aangelegd. In 1981 werd het plein het Schouwburgplein. Het uitzicht van het plein wordt gedomineerd door de gevel van de Stadsschouwburg en diverse patriciërshuizen in Vlaamse neorenaissancestijl met onder meer een als woonhuis ontworpen hoekpand uit 1925 naar ontwerp van Joseph Demeere.

Begin jaren 90 kreeg het plein een ondergrondse parking. Boven op de in- en uitrit van de ondergrondse parking bevindt zich de fontein ‘De golf’, een werk van Olivier Strebelle. Het kunstwerk is 7 meter hoog, 12 meter lang en bestaat uit elf gebogen buizen waaruit het water spuit.

schouwburg