Kortrijk vroeger en nu: de Schippersstraat

De Schippersstraat in 1977. © Foto Beeldbank
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Schippersstraat kreeg haar naam in 1876. De naamkeuze werd gemaakt door de toenmalige gemeenteraad. Twee jaar later, in 1878, werd de straat aangelegd.

De redelijk korte Schippersstraat loopt van de Peter Benoitstraat tot aan de Handelskaai. De naam Schippersstraat werd gegeven door de gemeenteraad in 1876. De straat werd rond 1878 aangelegd. Aan de westkant van de straat lag van op het einde van de vorige eeuw tot circa 1930 de brouwerij De Zeemeermin van M. en L. Nuyttens.

De brouwerij strekte zich uit tot aan de Beyaertstraat. Later werden die gebouwen gebruikt als vlasmagazijn. Nu staan er sinds 1977 de appartementsgebouwen Viking en Orion. Een 20-tal meter ten oosten en evenwijdig met de Schippersstraat lag er vroeger een straatje dat van de Belfaststraat naar de Handelskaai liep.

Straatje afgeschaft

Dit straatje werd door een besluit van de gemeenteraad van 4 augustus 1884 afgeschaft en van het openbaar naar het privédomein overgebracht.

De straat telt tegenwoordig geen burgerwoningen meer.
De straat telt tegenwoordig geen burgerwoningen meer.© JVGK

De Schippersstraat is een verbindingsstraatje tussen de Handelskaai met links op de hoek de Hendrik Beyaertstraat en rechts de Belfaststraat. Over de Leie zien we op de oude foto de toren van Sint-Elooiskerk in de Overleiestraat. De beide woningen aan de Nijverheidskaai werden gesloopt in het kader van de verbreding en het rechttrekken van de Leie.

Opmerkelijk detail: momenteel zijn er in de Schippersstraat geen burgerwoningen meer.