Kortrijk vroeger en nu: de Nijverheidskaai

Op de hoek van de Nijverheidskaai met de Gasstraat baatte Gustave De Schuymere ABC Bij Stafke uit. Vandaag bevindt Kaai 1 zich er, een mix appartementen en kantoorruimtes. © Beeldbank Kortrijk/W&Z
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Nijverheidskaai loopt van de Fabriekskaai naar de Beheerstraat. De meest kenmerkende gebouwen waren Spinnerij De Kien, het voormalige ‘Boutry-Van Isselsteyn en Cie’, en het Café ABC Bij Stafke.

De Nijverheidskaai kreeg haar benaming in 1876, de kaaimuur zelf werd gebouwd in 1910. De voormalige weverij en spinnerij Boutry-Van Isselsteyn en Cie werd opgericht in 1864 en werd rond 1880 overgenomen door De Kien.

De gebouwen lagen deels ter hoogte van het vroegere klooster van de Minderbroeders. Sommige delen van de kloostergebouwen waren in de fabriek ingewerkt. In september 1979 werd De Kien definitief ontbonden. Een deel van de gebouwen werd in mei 1983 gesloopt, een ander deel werd herbestemd als appartementgebouw.

Kortrijk vroeger en nu: de Nijverheidskaai
© JVGK

Op de hoek van de Nijverheidskaai en de Gasstraat bevond zich heel vroeger de ‘Estaminet Au Nouveau Pont de La Lys’. In 1955 werd de zaak omgebouwd naar het Café ABC Bij Stafke. De uitbater was Gustave De Schuymere. Omdat Stafke kamers verhuurde aan koppels kreeg het café van sommige oneerbiedige Kortrijkzanen al snel de bijnaam de ‘Algemene Buk Centrale’. Het café was jarenlang het belangrijkste en meest gekende rendez-voushuis in de streek. Gustave De Schuymere werd in 1994 onteigend voor de verbreding en rechttrekking van de Leie.

Het gebouw zelf werd gesloopt in 1999. In 2015 werd de eerste steen gelegd van wat nu Kaai 1 is, een mix van 17 appartementen en vier gelijkvloerse kantoren. Het is een realisatie van projectontwikkelaar Vuylsteke Construct nv en architectenbureau Adins-Van Looveren.