Kortrijk vroeger en nu: de Leiestraat

De Leiestraat die de Grote Markt met de Budastraat verbindt, kreeg rond 1300 de naam ‘Mansura iacens in vico de Lisa’. In 1327 werd die omgevormd tot ‘In de Leye strate’. Het was lange tijd de enige weg vanuit het centrum naar Overleie.

De Leiestraat in december 2008. (Foto Beeldbank Kortrijk/vzw Toerisme Kortrijk) © Beeldbank Kortrijk/©Copyright vzw Toerisme Kortrijk – 18 december 2008

De Leiestraat is samen met de Overleiestraat een van de oudste straten van de stad. Een goed bewaarde stenen kelder uit de 13de eeuw is daarvan een stille getuige. In de literatuur werden verwijzingen naar die ‘Piere des Lombaers’ gevonden die teruggaan tot 1399. De straat omvatte later talrijke huizen met trapgevels. Het oudste authentieke huis staat op de hoek van de Leiestraat met de Stovestraat en dateert uit 1715. Prentbriefkaarten geven trouwens aan dat de straat al in de 19de eeuw een winkelstraat was.

Tot aan WO II kenmerkten 19-eeuwse gevels het uitzicht. De heropbouw na de verwoestende oorlog bracht vooral appartementsblokken met winkelpanden. Zo vestigden onder meer grootwarenhuizen Sarma en Priba er zich in 1966. In de jaren 60 en 70 gingen meerdere historische panden echter tegen de grond.

Vandaag omvat de straat tal van winkels, boetieks en horecazaken, maar ook financiële instellingen, de stadsbibliotheek en een extra ingang naar het stadhuis.

Kortrijk vroeger en nu: de Leiestraat
© JVGK

In 2008 werd het centrum van Kortrijk tijdens de eindejaarsperiode ondergedompeld in een mystiek licht. Onder de noemer ‘Eiland van Licht’ werden onder meer de Sint-Maartenskerk, de Grote Markt en de aanpalende winkelstraten tien dagen lang origineel en feeëriek versierd. Ook dit jaar brengt een mooi lichtspel in onder andere de Leiestraat de kerstsfeer in de stad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.