Kortrijk vroeger en nu: de Lange Steenstraat

© Beeldbank Rijksarchief Kortrijk 1974
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Lange Steenstraat is een van de oudst straten van Kortrijk. De oudste vermeldingen dateren van 1278 met ‘in vico dicto Steenstraet’, in 1300 ‘in vico Lapideo’ en in 1315 ‘en la rue de Pierre kon dixt le Stienstrate’. Pas vanaf 1482 komt de naam Langhesteenstrate voor. Vandaag geldt de Lange Steenstraat als een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van de stad.

Tot in het begin van de 19de eeuw reikte de straat van de Doorniksestraat tot aan de Grote Kring en behoorde de huidige Steenpoort tot de Lange Steenstraat. Het is een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van de stad en samen met de Korte Steenstraat de voornaamste autovrije winkelstraat van Kortrijk.

In de 17de-18de eeuw vormde de Lange Steenstraat het centrum van de wijk Sint-Maarten, rond de Sint-Maartenskerk. De Lange Steenstraat is sinds eeuwen een drukke winkelstraat. Zo woonden er in het begin van de 18de eeuw onder meer 6 kleermakers, 2 lijnwaadverkopers, 2 schoenmakers, een hoedenmaker, een stoeldraaier, een gareelmaker en een timmerman. In de 19de eeuw woonden er in de Lange Steenstraat en omgeving talrijke kleermakers, die tot aan de Eerste Wereldoorlog de zondag druk bezocht werden door klanten uit Noord-Frankrijk. In 1930 waren er 9 kledingwinkels, 5 schoenwinkels en 5 winkels voor levensmiddelen.

Kortrijk vroeger en nu: de Lange Steenstraat
© JVGK

Het laatste café was de Middenstand. Dat sloot in april 2013 de deuren en werd vervangen door een winkel.

De Lange Steenstraat was een zeer drukke verkeersader doorheen de oude binnenstad. Op 2 april 1955 werden er op een dag 3.038 voertuigen geteld. In 1960 werd eenrichtingsverkeer ingevoerd en uiteindelijk werd de straat op 26 april 1974 volledig verkeersvrij gemaakt.