Kortrijk vroeger en nu: de Koeiekop

De Koeiekop was een beluik waar vooral kunstenaars, drinkebroers en volksfiguren onderdak vonden. In 2007 ruimden de gebouwen plaats voor K in Kortrijk. (Beeldbank Kortrijk Robert Huysentruyt en JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Koeiekop bestaat sinds 1876, toen nog als Koeikop, en hield meer dan 140 jaar stand. Het beluik moest in augustus 2007 uiteindelijk toch gesloopt worden voor K in Kortrijk.

Het beluik of steegje de Koeiekop lag tussen de Wijngaardstraat en de Sint-Jansstraat. Het beluik ontstond in het midden van de 19de eeuw en kreeg de naam Koeikop mee. De naam alludeert naar het slachthuis dat iets verder lag en in 1876 gebouwd werd. In 1866 stonden er 29 huizen. In 1900 waren er 34 huizen, goed voor 203 bewoners. In 1909 werden er 8 huizen afgebroken om meer licht te geven en in 1912 werd het steegje, dat gedeeltelijk geplaveid was, volledig geplaveid. Een tijd lang bleven er onbewoonde huizen staan. De andere werden ingenomen door het Instituut Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of gesloopt voor garages.

Kortrijk vroeger en nu: de Koeiekop

De Koeikop was lange tijd de stek van drinkebroers, kunstenaars en volksfiguren. Het beluik verdween in 2007 definitief uit het straatbeeld, samen met de voormalige schoolgebouwen van de lagere en middelbare school Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, het rusthuis en klooster van De Zuster van Bijstand en talrijke omliggende panden: zo onder meer Ceremoniekledij Roger Rousseau (links op de oude foto) en Bistro Petit Paris (rechts op de oude foto), die naar het Sint-Michielsplein verhuisde. Leuk detail: er bestaat nog altijd een ‘Koeiekop’. Die bevond zich aan de ingang van het Slachthuis op de Veemarkt. De kop verdween,na de afbraak van het slachthuis in 1986, naar de tuin van het Museum.