Kortrijk vroeger en nu: de Grand Bazar

© (Foto JVGK)
Redactie KW

Halfweg de jaren vijftig van de vorige eeuw maakten enkele grootwarenhuizen hun opmars in het centrum van de stad. Wie herinnert zich niet de Priba, de Sarma, de Innovation en de Grand Bazar?

De Grand Bazar op de hoek van de Doorniksestraat en de Grote Markt werd gebouwd in 1955-’56. Dit ondanks protest en manifestaties van veel middenstandsverenigingen, die het als een gevaarlijke concurrent beschouwden. Voor de bouw werden eerst het hoekhuis en drie aanpalende huizen aangekocht. Tijdens de bouw werd een kelder blootgelegd die tot onder de Doorniksestraat loopt. Het is een overblijfsel van een patriciërswoning uit 1175-1200 . Die kelder werd in de benedenverdieping van het grootwarenhuis ingewerkt en diende als wijnkelder en als wijnbar. De kelder is sedert maart 1983 beschermd en slechts uitzonderlijk te bezoeken.

De opening van de Grand Bazar lokte een massa volk. Rond 1960 werd het warenhuis uitgebreid door de aankoop van nog eens twee aanpalende huizen. Het grootwarenhuis werd gesloopt in 1990-’91 om plaats te maken voor een riant flatgebouw. De Grote Markt is het middelpunt van de stad. Het plein ontstond na het slopen van de Oude Lakenhalle rond het Belfort in 1899. De afzonderlijke pleintjes de Pottenmarkt, de Kledermarkt, de Fruitmarkt (later de Melkmarkt), de Eiermarkt, de Zuivelmarkt (later de Groentenmarkt) smolten toen samen tot de Grote Markt.

Het plein werd in 1999-2000 heraangelegd en het grootste gedeelte werd toen autovrij gemaakt. Tegenwoordig zijn er diverse restaurants, hotels en cafés met terrassen. Het gebied geldt nu als voetgangerszone.

(Foto JVGK)