Kortrijk versterkt veiligheidsplan en bespaart bij politie

Redactie KW

In Kortrijk wordt de snelle interventieploeg versterkt die de overlast in sommige buurten moet aanpakken. Het is één van de punten uit het veiligheidsplan die de stad in de praktijk heeft omgezet. En ook al schrapt de politie maar liefst 14.000 werkuren om te besparen, volgens haar zal dat geen invloed hebben op het indijken van de gestegen criminaliteit in de stad.

De politie heeft ook betaalterminals aangekocht om onder meer buitenlandse verkeersovertreders in Kortrijk meteen te kunnen beboeten, in het verleden ontsnapten die meestal aan de boete. Het lik op stuk beleid in Kortrijk is verder uitgebreid zoals de burgemeester ook in het negenpuntenplan aankondigde. ” De flexteams dat zijn de vier manschappen die voortdurend patrouilleren gaan vanaf mei uitgebreid worden met nog eens twee mensen”, dat zegt Stefaan Eeckhout van de politiezone Vlas. Ook is er versterking met de federale cavalerie. Paarden op straat imponeren en zijn ook inzetbaar op minder bereikbare plaatsen. Ook de problematiek in de Zwevegemsestraat heeft prioriteit. Het straatverbod kan nu ook effectief toegepast worden en de stad overlegt met de cafébazen in de Burgemeester Reynaertstraat om gericht te controleren. En dat alles terwijl de politie 14.000 werkuren schrapt.

Oppositie

De oppositiepartijen in Kortrijk zijn intussen verbolgen dat de politie duizenden werkuren en personeel schrapt. Ze kunnen niet geloven dat dat geen invloed zal hebben op de criminaliteitsaanpak. Marc Lemaitre van de grootste oppositiepartij Sp.a is ook lid van de politieraad. Hij kon zijn oren niet geloven toen hij hoorde dat het korps meer dan 14.000 uren schrapt. “Wij zijn niet alleen verwonderd, we zijn verontwaardigd. We zien dat de politie verplicht wordt prestatie-uren te verminderen en dat ook personeel geschrapt zal worden. Van twaalf vacante plaatsen in de operationele dienst zullen er maar vier opgevuld worden omwille van budgetaire redenen. Ik kan me niet voorstellen dat als men zo drastisch snoeit dat dat geen gevolgen zal hebben voor de operationele aanpak.” Momenteel gaat er in de Kortrijkse begroting geen extra geld naar de politie al zou de korpschef dat liever anders zien. Daardoor heeft hij nu 250.000 euro minder aan werkingsmiddelen.

Kortrijk versterkt veiligheidsplan en bespaart bij politie

Bekijk hier de reportage

Kortrijk versterkt veiligheidsplan en bespaart bij politie

Reactie oppositie

Straks meer in het journaal van WTV.

KV – KB

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.