Kortrijk stelt negenpuntenplan tegen stadscriminaliteit voor

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) heeft maandagavond in de gemeenteraad een negenpuntenplan voorgesteld tegen stadscriminaliteit. Hij deed dat na een veiligheidsdebat dat meer dan drie uur duurde.

Maandag werd na de goedkeuring van budgetten voor stad en OCMW een veiligheidsdebat gevoerd. Nadat alle partijen hun visie op tafel hadden gelegd, stelde burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) een negenpuntenplan voor dat iets moet doen aan het veiligheidsprobleem in de stad. Voorstellen in dat plan zijn bijvoorbeeld huisarrest voor bepaalde individuen en het aanstellen van een parketjurist die zich bezighoudt met grenscriminaliteit.

Straatverbod en cameratoezicht

Stefaan De Clerck (CD&V): “In de Kortrijkse binnenstad werd vorig jaar een gevoelige toename van drie met elkaar verweven problemen vastgesteld, namelijk drugsdelicten, diefstal met geweld en illegaliteit. Daarmee gepaard steeg het onveiligheidsgevoel. Het negenpuntenplan stelt een hele reeks maatregelen voor om die tendens te stoppen. Dat gaat van cameratoezicht tot het aanpakken van kraakpanden. Ik wil ook met een proefproject starten rond huisarrest dat kan worden opgelegd door de burgemeester of het openbaar ministerie. Ook het mogelijk opleggen van een straatverbod voor bepaalde personen staat in het plan.”

Reactie andere partijen

Het nieuw veiligheidplan van burgemeester Stefaan De Clerck wordt door de oppositiepartijen maar lauw onthaald. Sp.a zal de burgemeester daarop afrekenen in juni. Groen ziet meer in sociale preventie dan in repressie en Vlaams Belang vindt het hele plan ‘te weinig en te laat’.

Dit zijn concreet de 9 punten:

1. Verscherpt overleg tussen burgemeester, procureur en politie.

2. Optimalisatie van de organisatie van de politie met versterking van nabijheidspolitie en een doorlichting van het korps.

3. Geïntegreerde aanpak met het aanstellen van een veiligheidscoördinator die overleg tussen verschillende stadsdiensten, OCMW en politie mogelijk maakt.

4. Investering van 560.000 euro over drie jaar voor cameratoezicht.

5. Onderzoeken of pilootproject voor huisarrest door burgemeester opgelegd, mogelijk is.

6. Permanent controleren en opvolgen van mensen in de illegaliteit door wijkwerking. Synchronisatie tussen politie, justitie en Dienst Vreemdelingenzaken om illegalen zo snel mogelijk het land uit te zetten.

7. Handelsdistrict betrekken bij veiligheidsoverleg en infrastructuur van handelaars – zoals camera’s – integreren in overlastaanpak.

8. Het gebruik van kraakpanden tegengaan.

9. Uitbouw van een grensoverschrijdende samenwerking met een parketjurist voor grenscriminaliteit.

Kortrijk stelt negenpuntenplan tegen stadscriminaliteit voor

Bekijk hier de reportage

Kortrijk stelt negenpuntenplan tegen stadscriminaliteit voor

Bekijk hier de reacties van andere partijen

Kortrijk stelt negenpuntenplan tegen stadscriminaliteit voor

Reactie straathoekwerker

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, Kortrijks Handelsblad. En vanavond in het journaal van WTV.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.