Kortemark schrapt leerlingenvervoer vanaf september

Redactie KW

Vanaf volgend schooljaar is er geen door de gemeente betaald leerlingenvervoer meer in Kortemark en deelgemeenten. Schepen Stefaan Vercooren (Open VLD) gaf maandagavond toelichting in de gemeenteraad.

Kortemark telt zeven lagere scholen, goed voor een schoolbevolking van in totaal 1150 leerlingen verspreid over de verschillende deelgemeenten. “Een vijftigtal neemt regelmatig de bus”, aldus schepen Stefaan Vercooren (Open VLD). “De schoolbus legt twee routes af en heeft dagelijks zo’n 35 tot 40 kinderen aan boord. Toen ik begin maart de proef op de som nam, waren er dat zelfs amper een stuk of 15.”

Dit leerlingenvervoer kost de gemeente 93.000 euro per jaar, of omgerekend een slordige 2.300 euro per meereizend kind per jaar. “Terwijl de inkomsten die daar tegenover staan tegenwoordig te verwaarlozen zijn, vanwege tal van kortingen die gezinnen krijgen en die conform de richtlijnen bij De Lijn zijn opgesteld. Met de stijgende brandstofprijzen zou de busfirma trouwens voor komend schooljaar een nog hogere rekening gaan presenteren.”

Fiets- of carpooling

De schepen beklemtoont ook nog dat in de ruime regio amper nog gemeenten zijn die het leerlingenvervoer (van en naar gemeentescholen) blijven aanbieden. Hij benadrukt ook dat het vervoer naar de BKO’s wél behouden blijft.

Op donderdag 18 april overlegt de schepen met de verschillende schooldirecties. “We gaan samen kijken hoe we dit het beste kunnen oplossen, via bijvoorbeeld fiets- of carpooling”, aldus nog de schepen.

De oppositie was allerminst opgezet met de beslissing. Marc Vanderhaeghe (SP.A) betreurde dat hier opnieuw een sociaal item moest sneuvelen en dat het overleg met de schooldirecties pas gebeurt wanneer de beslissing al is gevallen.

(FJA)

Meer over de gemeenteraad nu vrijdag in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier