Koninklijk Gaanderijen in Oostende volledig afgesloten

Vorige week werden de Koninklijke Gaanderijen grondig gecontroleerd nadat brokstukken naar beneden waren gekomen. © HH
Redactie KW

De Koninklijke Gaanderijen moeten gestut worden in afwachting van een volledige restauratie. Er komen ook netten. Voorlopig zijn de Gaanderijen afgesloten voor het publiek.

In het laatste weekend kwamen er brokstukken van de Koninklijke Gaanderijen naar beneden, gelukkig zonder slachtoffers. Het stuk waar de brokstukken waren gevallen, werd afgesloten en er kwam een grondige controle. Die werd vorige vrijdag afgerond. “Er is ook nog een stabiliteitsingenieur bijgeroepen en die heeft een verslag opgemaakt. Daarin geeft hij het advies om de volledige Gaanderijen te stutten en de plafonds met netten te beveiligen“, zegt schepen van Stadsgebouwen Martine Lesaffre.

De opdracht voor het stutten is gegeven. In afwachting zijn de 300 m lange Gaanderijen volledig afgesloten voor het publiek. Ook het terras van de horecazaak is afgesloten en de ingangen van het Thermae Palace Hotel mogen enkel als nooduitgang gebruikt worden. Het is spijtig dat we de Gaanderijen nu moeten afsluiten, volop in het seizoen. Maar veiligheid gaat voor alles“, aldus schepen Lesaffre. “De firma bestelt nu de nodige materialen en begint zo snel mogelijk aan het plaatsen van de stutten en de netten. Eens dat is gebeurd, kunnen we de Gaanderijen weer openen voor het publiek. We hopen dat dit zo snel mogelijk zal zijn.”

“We deden enkele jaren terug een proefrestauratie van 30 m Gaanderijen en daardoor kennen we de oorzaak van het probleem: de dakbedekking van de Gaanderijen is te zwaar en is versleten. Het water sijpelt door het dak naar de balken, die gemaakt zijn van gewapend beton. Het metaal binnenin roest en het kapsel rond de balken valt af”, legt Martine Lesaffre uit.

Onderhandelingen

Op dit ogenblik lopen onderhandelingen met enkele kandidaten over een verkoop van de Koninklijke Gaanderijen en het Thermae Palace Hotel. De site zal door de koper ook volledig gerestaureerd worden met steun van de Vlaamse overheid. Als die verkoop al rond was geweest, had de nieuwe eigenaar de stutwerken voor zijn rekening moeten nemen. Nu zal de stad ervoor moeten opdraaien. Schepen Lesaffre kan nog niet zeggen wat de kostprijs van de werken zal zijn.

Burgemeester Johan Vande Lanotte stelde eind juni op de gemeenteraad dat de commissie die over de verkoop beslist, nog van geen enkel dossier helemaal overtuigd was en dat daarom nog verder wordt onderhandeld. “In elk geval is de restauratie van de Gaanderijen het eerste wat de nieuwe eigenaar zal moeten doen”, weet schepen Lesaffre.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier