Koningin Elisabethwedstrijd zang: Bruggeling Thomas Blondelle tweede

Redactie KW

Tenor Thomas Blondelle heeft furore gemaakt met een tweede plaats in de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. De 28-jarige Bruggeling zorgde voor de beste Belgische prestatie ooit in deze prestigieuze wedstrijd.

“Ongelooflijk. Ik wil vooral met beide voeten op de grond blijven en dit zien als het begin van een mooie weg”, zei Blondelle aan de VRT. De Brugse tenor maakte donderdag indruk met een optreden waarin werk van Mozart, Händel, Duparc, Weber en Mahler de revue passeerde.

Blondelle startte zijn opleiding zang aan het stedelijk conservatorium van Brugge. De zanger, die ook als componist en librettist aan de slag is, studeerde musicologie aan de KU Leuven, waar hij vijf jaar geleden met grote onderscheiding afstudeerde.

Blondelle is laureaat van de Axion Classics wedstrijd van de Dexiabank en van de Prix Jacques Dôme in Verviers. Vier jaar geleden ontving hij de Förderpreis für junge Künstler van de Staatstheaterfreunde van Braunschweig, waar hij zong in opvoeringen van onder meer Othello en La Traviata.

In 2007 was hij Melchior Gabor in de wereldcreatie van Frühlings Erwachen van Benoît Mernier in de Munt. De tenor, sinds 2009 vast solist bij het Deutsche Oper Berlin, werkte ook mee aan producties in Parijs, Straatsburg, Luxemburg, Brugge en Gent.

De hoogste eer was weggelegd voor de 29-jarige soprano Hong Haeran, de oudste van de twaalf finalisten en één van de 21 Koreanen die deelnamen aan de wedstrijd. Ze overtuigde de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth met interpretaties van werk van onder meer Ravel en Bellini.

Woensdag wordt Blondelle, samen met de elf andere finalisten, gelauwerd door koningin Fabiola.

(JV)

Meer in de nieuwsflash op Focus-WTV vanaf 18u30.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.