Koning Boudewijn ontmoet premier Lumumba van Congo in Oostende

Acteur Dahilo Prhjat van The Art Organising Hope, activisten Raf De Boever en Piet Wittevrongel en actrice Sara Vertongen van The Art Organising Hope? © ML
Redactie KW

Om aandacht te vragen voor haar tentoonstelling en debat over het kolonialisme tijdens Theater aan Zee zette De Stoete Ostendenoare zondagmorgen aan de Venetiaanse Gaanderijen een ontmoeting tussen Lumumba en koning Boudewijn op poten. Let wel het ging om de standbeelden van de twee voormalige staatshoofden.

Het was een symbolische en confronterende ontmoeting tussen de beeldhouwwerken van Lumumba, de in 1961 vermoorde eerste premier van de jonge Democratische Republiek Congo en koning Boudewijn, het niet onbesproken Belgisch staatshoofd. Nadien werd ook de afgezaagde hand van de slaaf terug geplaatst bij het monument van Leopold II aan de Drie Gapers. Beide beelden verhuisden dan naar de tentoonstellingsruimte van Vrijstaat O naast het monument.

Vijftien jaar al voert De Stoete Ostendenoare actie tegen het koloniale verleden en de betrokkenheid daarbij van het koningshuis. Media-aandacht kreeg de anarchistische actiegroep al meteen toen ze in 2004 de hand afzaagde van een zwarte uit de beeldengroep bij het ruiterstandbeeld van Leopold II aan de drie Gapers op de Zeedijk. Later volgden nog tal van andere interventies en happenings.

Van 2 tot en met 10 augustus loopt er tijdens Theater aan Zee een kleine tentoonstelling in Kaap (Vrijstaat O.) over de acties van De Stoeten en daar is er op 3 augustus om 20 uur een debatavond met o.a. journalist Douglas De Coninck, activist Piet Wittevrongel, auteur Lucas Catherine en antropologe in het Koninklijk Museum voor Midden Afrika Bambi Ceuppens. Op 30 juli is er ook al een colloquium in O666, Hendrik Baelskaai 27 op de oosteroever in Oostende georganiseerd door The Art Organising Hope.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier