Koning benoemt Yves Leterme tot minister van Staat

Redactie KW

Voormalig premier Yves Leterme is benoemd tot Minister van Staat. De koning benoemde de Ieperling op voorspraak van de nieuwe premier, Elio Di Rupo. Minister van Staat is een eretitel die de vorst via een koninklijk besluit en op voordracht van de premier toekent aan politici die zich hebben ingezet voor het vaderland. Veel voordelen zijn aan de titel niet verbonden, behalve dan dat de betrokkenen met een A-nummerplaat mogen blijven rondrijden.

Ministers van Staat zijn samen met de zittende ministers en de koning officieel ook lid van de kroonraad, die de vorst in uitzonderlijke omstandigheden moet adviseren. De raad kwam in de Belgische politieke geschiedenis echter nog maar vijf keer samen. De laatste keer is ondertussen al meer dan een halve eeuw geleden, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van Congo.

Dat de nieuwe eerste minister zijn voorganger voordraagt als minister van Staat is geen automatisme, maar wel iets dat ondertussen gebruikelijk is geworden. Leterme kon dat voor Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt niet doen omdat zij al minister van Staat waren. Verhofstadt droeg wel zijn voorganger Jean-Luc Dehaene voor en Dehaene deed hetzelfde met Wilfried Martens.

Yves Leterme verdwijnt voor een tijdje van de politieke scène. Hij vertrekt donderdag naar Parijs, waar hij de komende jaren adjunct-secretaris-generaal van de OESO wordt.

(JV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.