Kom alles te weten over de Amerikaanse voedselhulp tijdens WO I in het Bakkerijmuseum van Veurne

De expo is vanaf zondagmiddag te bezoeken voor het grote publiek.


Tijdens het afgelopen weekend stond het Bakkerijmuseum van Veurne volledig in het teken van oorlog en voedsel. In samenwerking met de Amerikaanse ambassade zette het Bakkerijmuseum een bijzondere tentoonstelling op poten: ‘From America with love – Amerikaanse voedselhulp tijdens WO I’.

Grote Honger

De tentoonstelling vertelt het onbekende verhaal van miljoenen Belgische kinderen, vrouwen en mannen die dag in dag uit de strijd aangingen voor hun ‘brood op de plank’. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog stond de Grote Honger immers voor de deur. België zat gevangen tussen Duitse klauwen en de nationale voedselvoorraad slonk zienderogen.

De Amerikanen met Herbert Hoover op kop namen het voortouw in een ongeziene wereldwijde campagne om de poor little Belgians uit de hongersnood te helpen. Onder zijn leiding zou de Commission for Relief in Belgium vijf jaar lang België bevoorraden van allerlei eetwaren en levensmiddelen.

Versierde meelzakken

Als dank voor de geboden voedselhulp versierden vele Belgen Amerikaanse meelzakken die ze verkochten als souvenirs of terug zonden naar de VS. Enkele van deze unieke meelzakken, beklijvende foto’s en persoonlijke getuigenissen zijn nu te zien in het Bakkerijmuseum.

Zondagmiddag organiseerde het Bakkerijmuseum onder grote belangstelling een unieke bakdemonstratie rond voedsel tijdens de Groote Oorlog. Bakkers en mensen thuis moesten creatief omspringen met grote tekorten in de keuken. Tijdens de demonstratie werd gritsbrood, rijsttaart, cerealinekoek met appelen en oorlogskoek gebakken. Deze bakdemonstratie wordt herhaald op zaterdag 6 september.

De tentoonstelling is nog tot eind dit jaar te zien op de site van het Bakkerijmuseum.

(JP-foto’s JP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.