Knokke-Heist wil drie in plaats van één eiland voor kustverdediging

Redactie KW

Het college van burgemeester en schepenen van Knokke-Heist ziet liever een aaneenschakeling van verschillende eilanden voor haar kust in plaats van één groot schiereiland zoals in het project Vlaamse Baaien 2100 is voorgesteld. De eilanden moeten de kust verdedigen tegen zware stormen en de stijgende zeespiegel. “Met één groot schiereiland vrezen we voor een stille zee”, zegt schepen Maxim Willems (Gemeentebelangen). De baggergroep DEME gaat de visie van het schepencollege nu aftoetsen met haar project.

Het niet wetenschappelijk onderbouwde voorstel van het Knokke-Heistse schepencollege voorziet in twee zandbanken voor Heist die bij eb droog komen te liggen. Voor het Albertstrand in Knokke zou een groot eiland worden aangelegd met een toeristische functie. Daar zouden een golfterrein, een jachthaven, congresinfrastructuur en horeca-zaken worden gehuisvest. Een brug moet het eiland met de kust verbinden.

In Heist zou er in zee een pier worden gebouwd waarlangs bootjes kunnen aanmeren. De nieuwe pier moet de badplaats op economisch vlak redden van de verzanding.

Het schepencollege laat haar visie nu verder uitwerken door de initiatiefnemers van het project Vlaamse Baaien 2100. “Volgens de eerste reacties van DEME zouden de drie eilanden volstaan voor de kustverdediging.”

(JV/BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.