Knokke-Heist herdenkt 75ste verjaardag van de bevrijding

Op 1 november 1944 reden Canadese tanks Knokke binnen. Knokke was eindelijk vrij. © repro DM
Redactie KW

De 75ste herdenking van de bevrijding is voor Knokke-Heist een memorabel gebeuren. Op verschillende locaties worden herdenkingsplechtigheden gehouden en huldes gebracht. De 46ste editie van de Canadese Bevrijdingsmars op zondag 3 november staat symbool voor 75ste herdenking van de bevrijding na WO II. De organisatoren vragen om zoveel mogelijk Canadese vlaggen uit te hangen.

Bij de 75ste herdenking van de bevrijding na WO II hoort een stuk geschiedenis. Wij legden ons oor te luisteren bij ereschepen Danny Lannoy, samensteller van 14 boeken over de lokale geschiedenis.

“1 November 1944 was een memorabele dag voor Knokke. Canadese tanks reden toen Knokke binnen. Knokke was eindelijk vrij”, vertelt Danny Lannoy. “Brussel was al bevrijd op 3 september, Antwerpen op 4 september en Brugge op 11 september. Het Belgisch grondgebied was helemaal door de geallieerden bevrijd buiten een stukje West-Vlaanderen. Na vier jaar bezetting kon op 1 november 1944 eindelijk de Belgische driekleur aan de balkons wapperen.”

Operatie ‘Switch Back’

“Na de landing van de geallieerden op 6 juni 1944 kregen de Canadezen de taak de kusthavens te zuiveren. Na hevige gevechten bereikten ze de Belgische grens op 7 september en trokken door West- en Oost-Vlaanderen. In Moerbrugge stootten ze op een eerste weerstand van de Duitsers. Bij ‘t Molentje bij Moerkerke kwam begin september de opmars tot stilstand. Het 15de Duitse Leger had zich teruggetrokken en was de Schelde overgestoken. De legerleiding zag zich genoodzaakt een schijnaanval te lanceren met amfibievoertuigen. Van Terneuzen uit landde op 9 oktober 1944 de infanterie bij de Thomas- en Paulinapolder tussen Hoofdplaat en Biervliet. Terzelfder tijd werd druk gezet om het Leopoldkanaal te dwarsen in de buurt van Eede.

Jongeren uit Canada en leerlingen van het Zwincollege stappen mee in de Bevrijdingsmars

Drie weken lang werd hevig gestreden in overstroomde polders. De 9de en 8ste Infanterie Brigade baanden zich een weg door West-Zeeuws-Vlaanderen met heel wat verliezen en veel burgerslachtoffers. Op 31 oktober bereikte men Retranchement. Na het leggen van een baileybrug rukten de tanks het laatste stukje bezet België binnen. Bijgestaan door de plaatselijke weerstand werd de Duitse plaatscommandant ingerekend. De Duitse generaal Knut Eberding werd door de Canadezen gevangengenomen in de stelling ‘Binnenhof’. Op 1 en 2 november werden Duinbergen en Heist en een deel van Zeebrugge gezuiverd. Operatie ‘Switch Back’ was achter de rug.”

“Op 1 november 1945 werd de eerste herdenking gevierd van de bevrijding. Ter ere van de bevrijders werd het ‘Canada square’ bij het Casino ingehuldigd.”

Festiviteiten

“In 1974 organiseerde de heemkundige kring voor het eerst ‘Cnocke is hier’, de tweede Canadese Bevrijdingsmars”, gaat ereschepen Lannoy verder. “Grote uitdaging gedurende het feestweekend is de 46ste editie van die Canadese Bevrijdingsmars over een traject van 33km op zondag 3 november.”

Danny Lannoy.
Danny Lannoy.© DM

“Voor de 75ste verjaardag mogen we opnieuw een militair Canadees wandelcontingent verwacht. Uit Canada komen jongeren van een school uit Kingston, Ontario. Samen met leerlingen van het Zwincollege zullen ze deelnemen aan de lange mars van Hoofdplaat naar Knokke. Ook de Nederlandse en Belgische ambassadeur zullen meestappen. Alles wordt muzikaal omlijst door de ‘For Freedom Pipes Band’.”

Aan de bevolking wordt gevraagd om zoveel mogelijk Canadese vlaggen uit te hangen.

Programma

Zaterdag 2 november om 9 uur: bloemenhulde op het Verzetsplein. Om 9.30 uur: herdenkingsmis in de H. Margaretakerk. Op zondag 3 november om 8 uur hulde in Hoofdplaat bij de herdenkingssteen. Om 8.15 uur vertrek 46ste Canadese Bevrijdingsmars. Om 14.30 uur in Retranchement hulde aan Hickmanbrug. Om 17 uur eerbetoon en hulde bij het monument in Knokke. Om 17.30 uur: stadhuis défilé.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier