Kleine voornaamswijzigingen voortaan gratis in Torhout

Mio Vroman, eigenlijk Marie-Josèphe, wou geen 221 euro betalen voor een kleine voornaamsverandering. De stad treedt haar nu bij. © JS
Johan Sabbe

Wie in Torhout een beperkte wijziging aan zijn voornaam nodig acht, kan die voortaan gratis laten uitvoeren. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Goed nieuws voor Mio Vroman, die de kat de bel had aangebonden.

Bij Mio, die eigenlijk Marie-Josèphe heet, waren in het officiële circuit zowel het liggende streepje als het accent uit haar voornaam verdwenen. Bijgevolg kreeg ze almaar meer documenten toegestuurd als Marie, omdat Josephe door het ontbreken van het streepje als haar tweede naam werd beschouwd. En daar wou ze niet van weten. Maar toen ze bij de stadsdiensten vroeg om haar voornaam in ere herstellen, bleek ze daarvoor fiks te moeten betalen: een administratieve kost van 150 euro, plus 21 euro voor een identiteitskaart, 25 euro voor een rijbewijs en 25 euro voor een trouwboekje. Of 221 euro in totaal.

Mio wil niet sterven als Marie

Mio (73) en haar man Fernand Eeckloo (75), de gepensioneerde autocarchauffeur, vielen in hun woonst in de Oostendestraat bijna om toen ze het hoge bedrag hoorden. En deden hun verhaal in de Torhoutse editie van Krant van West-Vlaanderen. Met goed gevolg, zo blijkt nu.

Nog even alles op een rij. Toen Mio op 16 april 1946 geboren was, schreef de ambtenaar van de burgerlijke stand in Tielt in het trouwboekje van haar ouders de naam Marie-Josephe – met streepje, maar zonder accent. Het liggende streepje (ook wel koppelteken genoemd) werd duidelijk in helblauwe inkt door de ambtenaar zelf neergepend. Maar toen Mio op 14 oktober 1967 met Fernand trouwde, werd Marie Josephe in hun trouwboekje zónder streepje en logischerwijze ook zónder accent getypt.

Eerst had Mio daar geen erg in, maar sinds ze documenten toegestuurd kreeg als Marie, steigert ze. “Mijn ouders hebben me helemaal geen Marie genoemd”, zegt ze. “Ik werd in 1946 als Marie-Josèphe geboren en ik wil niet als Marie sterven. Ik wil dat streepje terug.”

Het College van Burgemeester en Schepenen ging op zoek naar een oplossing en heeft die nu gevonden en aan de gemeenteraad voorgelegd. Die keurde goed dat voornaamswijzigingen waarbij slechts een beperkte aanpassing aan de naam nodig is, vanaf nu gratis uitgevoerd worden.

Mio krijgt dus haar streepje terug zonder ervoor te moeten betalen. Er zijn in de stad nog een tweetal gelijkaardige gevallen bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier