Vanmorgen kondigde kledingketen JBC nog aan dat ze vanaf deze middag de deuren sluiten door de Coronacrisis, maar ook zelfstandige kledingzaken volgen nu het voorbeeld. In Torhout en omstreken is de naam Scalini al meer dan 30 jaar een begrip. "We staan letterlijk en figuurlijk heel dicht bij onze klanten. Na overleg vanmorgen hebben we besloten om de deuren gesloten te houden", aldus zaakvoerder Olivier, die samen met zijn moeder Marleen Beernaert de boetiek runt. "Allerminst een gemakkelijke beslissing, want niet alleen is de nieuwe collectie binnen, maar kennen we nu normaal gezien ook de drukste periode van het jaar. Trouwfeesten, communies of andere feesten... zo'n periode is een hoogtepunt in je jaar. Maar we mogen het financieel belang niet laten voorgaan op het menselijke. Niet voor onze medewerkers, maar ook niet voor onze klanten."

In het weekend stelt Olivier makkelijk een twaalftal dames te werk. Die zijn nu technisch werkloos tot 3 april. De webshop blijft draaien, en er wordt volop bekeken wat er met de retouches gebeurt. "Ik heb dus nog even mijn handen vol. Maar wat ik de komende dagen en weken ga doen... dat is een goede vraag", klinkt het. Al benadrukt hij ook dat de webshop de komende dagen en weken wel blijft draaien.

Olivier is duidelijk onder de indruk. "Dit is een ramp, ja. Voor ons, maar zeker ook voor de sector. Op korte termijn is dat een financieel drama, maar op langere termijn denk ik dat heel wat winkels het lastig zullen krijgen. We zitten in een luxesegment, dat de afgelopen jaren al klappen kreeg. De mensen hun bestedingspatroon verandert, kleren zijn niet altijd prioriteit. Daardoor hebben veel kledingwinkels geen grote buffer meer."

De bekende kledingzaak sluit op eigen initiatief tot 3 april de deuren. (GF)

"We trekken eigenlijk een heel breed publiek aan. Jonge mensen, iets minder jonge mensen, mensen net thuis zijn van reis, van pakweg Tenerife of skivakantie... we kunnen het simpelweg niet riskeren dat we mee helpen het virus verspreiden. Al onze medewerkers hebben een gezin of dierbaren. Ik heb zelf een gezin, een dochtertje, grootouders... Hoe hard het ook is, we kunnen niet anders dan gesloten te blijven tot 3 april. Ik denk eerlijk gezegd dat de overheid dat ook zal aankondigen de komende dagen."

Via een bericht op Facebook doet Olivier dan ook een oproep om thuis te blijven. "Mijn broer is terug uit Thailand en hij heeft daar al gezien wat voor impact dat virus heeft. Ik denk dat veel mensen nog niet weten wat ons nog allemaal te wachten staat. Dus blijf thuis, hoe vervelend het ook is."

Vanmorgen kondigde kledingketen JBC nog aan dat ze vanaf deze middag de deuren sluiten door de Coronacrisis, maar ook zelfstandige kledingzaken volgen nu het voorbeeld. In Torhout en omstreken is de naam Scalini al meer dan 30 jaar een begrip. "We staan letterlijk en figuurlijk heel dicht bij onze klanten. Na overleg vanmorgen hebben we besloten om de deuren gesloten te houden", aldus zaakvoerder Olivier, die samen met zijn moeder Marleen Beernaert de boetiek runt. "Allerminst een gemakkelijke beslissing, want niet alleen is de nieuwe collectie binnen, maar kennen we nu normaal gezien ook de drukste periode van het jaar. Trouwfeesten, communies of andere feesten... zo'n periode is een hoogtepunt in je jaar. Maar we mogen het financieel belang niet laten voorgaan op het menselijke. Niet voor onze medewerkers, maar ook niet voor onze klanten."In het weekend stelt Olivier makkelijk een twaalftal dames te werk. Die zijn nu technisch werkloos tot 3 april. De webshop blijft draaien, en er wordt volop bekeken wat er met de retouches gebeurt. "Ik heb dus nog even mijn handen vol. Maar wat ik de komende dagen en weken ga doen... dat is een goede vraag", klinkt het. Al benadrukt hij ook dat de webshop de komende dagen en weken wel blijft draaien. Olivier is duidelijk onder de indruk. "Dit is een ramp, ja. Voor ons, maar zeker ook voor de sector. Op korte termijn is dat een financieel drama, maar op langere termijn denk ik dat heel wat winkels het lastig zullen krijgen. We zitten in een luxesegment, dat de afgelopen jaren al klappen kreeg. De mensen hun bestedingspatroon verandert, kleren zijn niet altijd prioriteit. Daardoor hebben veel kledingwinkels geen grote buffer meer.""We trekken eigenlijk een heel breed publiek aan. Jonge mensen, iets minder jonge mensen, mensen net thuis zijn van reis, van pakweg Tenerife of skivakantie... we kunnen het simpelweg niet riskeren dat we mee helpen het virus verspreiden. Al onze medewerkers hebben een gezin of dierbaren. Ik heb zelf een gezin, een dochtertje, grootouders... Hoe hard het ook is, we kunnen niet anders dan gesloten te blijven tot 3 april. Ik denk eerlijk gezegd dat de overheid dat ook zal aankondigen de komende dagen."Via een bericht op Facebook doet Olivier dan ook een oproep om thuis te blijven. "Mijn broer is terug uit Thailand en hij heeft daar al gezien wat voor impact dat virus heeft. Ik denk dat veel mensen nog niet weten wat ons nog allemaal te wachten staat. Dus blijf thuis, hoe vervelend het ook is."