Kitesurfer uit Kortrijk komt om op het strand in Oostduinkerke

Redactie KW

In Oostduinkerke is een Kortrijkzaan van 35 om het leven gekomen bij het kitesurfen. Hij was samen met zijn vriendin aan het oefenen op het strand toen een windstoot hem de lucht in trok. De man was onervaren en oefende niet met geschikt materiaal.

De man was geen lid van een club maar kitesurfers van een nabijgelegen club zagen alles gebeuren. Dat berichtte ook vtm. “De man was niet met het goede materiaal aan het oefenen”, aldus Jeroen Christiaen, voorzitter van surfclub Windekind. “Hij gebruikte een zeil van 9 m2, terwijl voor beginners bij die wind een zeil van 3m2 wordt aangeraden. Hij heeft een verkeerde reflex gemaakt en werd zo de lucht in gesleurd. Hij landde een tiental meter verder met zijn hoofd op het zand.”

De MUG-dienst probeerde de man ter plaatse te reanimeren, maar hij is later in het ziekenhuis overleden. V

Er waren heel wat kitesurfers aan het oefenen omdat het weer en de wind ideaal was, mits het juiste materiaal. “Je moet in de eerste plaats de natuur respecteren. We hebben meerdere mensen verwittigd die niet over het juiste materiaal beschikten met windsnelheden van 6 à 7 beaufort, maar je kan niet alles zien.”

Normaal moest hij volgens de regels als onervaren surfer een rood lycravestje dragen, maar ook dat droeg de man niet. “Kitesurfen is zeker geen gevaarlijke sport, maar je moet de regels volgen”, alsnog Christiaen.

Twee jaar geleden kwam al eens een vrouw om het leven op die plaats onder gelijkaardige omstandigheden.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust en Kortrijks Handelsblad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.