Kettingbotsing in de mist zorgde voor dood en vernieling

Jean Pierre Terryn

Dinsdag 27 februari 1996 was de zwartste bladzijde in de verkeersarchieven in België. Die dag deed zich op de E17 op de as Gent-Kortrijk tussen Deinze en Nazareth ‘s lands grootste kettingbotsing in de mist voor.

Omstreeks 10 uur herschiepen 220 personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens een stuk E17 in een gigantisch kerkhof. Boosdoener was de plots opdoemende mist op een voor de rest zonnige dag. Door de impact vatten dertig voertuigen vuur. Anderhalve kilometer verkeersellende betekende ook de dood van tien mensen, 56 raakten zwaargewond en 30 lichtgewond. Bij de dodelijke slachtoffers vielen twee West-Vlamingen te betreuren. Nicole Vantomme (45) uit Slypskapelle liet op slag het leven. Haar man zat twee uur gekneld naast zijn dode vrouw. Veehandelaar Carlos Demuynck (36) uit Moorslede verkoolde in zijn auto. Voorts raakten nog tientallen West-Vlamingen gewond.

Kettingbotsing in de mist zorgde voor dood en vernieling

Fluogele kleur

De ramp wordt jaarlijks door de provincies West- en Oost-Vlaanderen in het raam van de Verkeersveilige Week herdacht. Dit jaar gebeurt dat op vrijdag 27 februari voor de 20ste keer. Sinds 6 december 2012 herinnert het gedenkteken ‘Chaos kettingbotsing 1996’ op de brug over de E17 ter hoogte van Deinze aan het verkeersdrama.

Kettingbotsing in de mist zorgde voor dood en vernieling
© BELGAIMAGE

Het fluogele kunstwerk stelt geen stille oproep voor, maar een harde schreeuw naar meer veiligheid op de weg. Op de nabije carpoolparking langs de N35 staat er een gedenkteken voor alle slachtoffers van verkeersongevallen. Het is een bank en een gedenkteken met tien ruitjes, ondersteund door een poëtische tekst, geschreven door familieleden van slachtoffers.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier