Kerstmarkt krimpt in door afhaken van verenigingen

Redactie KW

De Ieperse Kerstmarkt, die op 4 december op de Grote Markt wordt geopend, zal tien chalets minder tellen dan aanvankelijk gedacht. Dat komt door het afhaken van de verenigingen, die voor het eerst ook de kans kregen om een stand open te houden op de kerstmarkt.

Vorig jaar hadden een aantal verenigingen de wens geopperd om ook een stand te mogen open houden op de Ieperse kerstmarkt. Het centrummanagement wou daar graag op ingaan en voorzag 10 extra chalets. Tal van verenigingen, sportclubs en muziekmaatschappijen werden aangeschreven, maar geen van hen gaat nu op de uitnodiging in. Daardoor wordt de kerstmarkt weer gecentraliseerd rond de ijspiste en wordt de uitbreiding aan de kant van het Nieuwerck (tussen de ingang van het stadhuis en de Diksmuidsestraat) geschrapt.

Jan Guillemont van het Iepers centrummanagement ziet twee redenen voor het afhaken van de verenigingen: vooreerst het standgeld, dat toch bijna 700 euro kost (dit is de kostprijs voor het huren van de chalets); en ten tweede het feit dat men 5 weekends lang vrijwilligers moet vinden om de stands te bemannen.

Ook het grote horeca-chalet De Scheve Schaats, dat tot vorig jaar op de kerstmarkt stond en voor heel wat ambiance zorgde, zal er niet meer staan. Vorig jaar waren er klachten over nachtlawaai en werden de openingsuren ingeperkt. De uitbater van De Scheve Schaats kreeg zelfs een rechtzaak aangesmeerd en moet een boete betalen. Hij bedankte voor de nieuwe editie van de kerstmarkt.

En toch is er ook positief nieuws: het aantal commerciële chalets dat verhuurd werd aan handelaars en horecazaken, is gestegen van 32 de voorbije jaren tot 40 dit jaar. Dat is een stijging met 25 %, wat bewijst dat de handelaars het toch de moeite vinden om 5 weekends lang op de Ieperse kerstmarkt te staan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.